Transtremeru Nobel za književnost

Dobitnik Nobelove nagrade za književnost za 2011. godinu je švedski pesnik i pisac Tomas Transtremer saopštila je Švedska akademija nauka koja dodeljuje nagrade vredne 1,5 miliona dolara.

Izvor: B92

Četvrtak, 06.10.2011.

13:06

Default images

Transtremer je rođen 15. aprila 1931. u Stokholmu, pesnik je i prevodilac. U obrazloženju nagrade je stajalo da njegova poezija "kroz kondezovane, prozirne slike, daje svež pogled na stvarnost." Dobitnik je brojnih pesničkih nagrada, a 2003. godine Transtremer je nagrađen i Zlatnim vencem na Struškim pesničkim večerima. Njegova dela na srpski jezik prevodio je njegov lični prijatelj, pesnik i književnik Moma Dimić.

Rojters je predviđajući moguće dobitnike nagrade u prvi plan pored Transtremer stavio i sirijskog pesnika Adonisa, ali i Kanađanke Margaret Atvud i Alis Manro, Južnokorejca Ko Una i Amerikance Filipa Rota, Džojs Kerol Outs i Tomasa Pinčona. Na kladionicama velike šanse davane su i rokenrol legendi Bobu Dilanu.

Dobitnika Nobela za književnost, koji ume da ode u ruke i relativno nepoznatom autoru, gotovo je nemoguće predvideti. Prošle godine nagradu je dobio slavni peruanski pisac Mario Vargas Ljosa.
Ranije danas naš web portal preneo je neproverenu vest sa sajta http://www.nobelprizeliterature.org da je srpski pisac Dobrica Ćosić dobio Nobelovu nagradu za književnost. Izvanjavamo se svim posetiocima našeg sajta, a posebno Dobrici Ćosiću na ovoj dezinformaciji, koja je posle par minuta - posle dodatnih provera validnosti informacije i legitimnosti sajta – sklonjena sa b92.net.

Domen sajta nobelprizeliterature.org registrovan je u sredu 5. oktobra u 15h i nije nikako povezan sa jedinim merodavnim sajtom za Nobelove nagrade www.nobelprize.org, tako da se neko baš lepo potrudio da napravi "elaborate hoax"... Na prevaru je, pored nas i brojnih drugih domaćih medijskih kuća i web portala, naseo i Guardian na svom live blogu, kao i mnogi drugi svetski mediji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

10 h

Podeli: