Srpskohrvatski živi u rečnicima

Novi, 18. tom Rečnika srpskohrvatskog književnog i narodnog jezika u izdanju Srpske akademije nauka i umetnosti predstavljen je 30. novembra u Beogradu.

Izvor: B92

Utorak, 30.11.2010.

16:43

Default images

Osamnaesti tom tog jednojezičnog opisnog rečnika, čije je izdavanje započeto još 1959. godine pod rukovodstvom filologa i lingviste, akademika Aleksandra Belića, sadrži više od 10.000 odrednica, počev od glagolske imenice „opovrgavanje“ do glagola „očariti“.

Na promociji u SANU, urednica izdanja Stana Ristić kazala je da je do sada obrađeno više od 200.000 reči i izraza, a u planu je još oko 12 tomova rečnika. Naredni tom trebalo bi da bude objavljen krajem 2011. godine, a već su u pripremi i 20. i 21. tom

Kako je Ristićeva saopštila, uskoro će početi i digitalna obrada rečničkih resursa, pto bi uz podmlađeni saradnički naučni tim, trebalo da ubrza izradu rečnika.

Iako je planirano da Rečnika srpskohrvatskog književnog i narodnog jezika bude u celosti objavljen do 2005. godine, zbog zahtevnosti posla i finansijskih problema do sada je objavljeno nešto više od polovine planiranog građe.

Akademik Milosav Tešić istakao je da je Rečnik srpskohrvatskog jezika SANU izuzetno važno naučno delo koje u budućnosti može da posluži i kao osnova za izradu raznih stručnih rečnika, poput botaničkog, zoološkog ili tehničkog.

Veliki rečnik SANU, takozvani tezaurus, opisni je rečnik koji daje ukupnu leksiku srpskog jezika u vremenskom rasponu od Dositeja i Vuka do savremenog doba i s veoma širokog geografskog prostora, od Negotina i Pirota do Like i Knina i od severa Bačke do Jadranskog mora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

10 h

Podeli: