Četvrtak, 09.11.2023.

17:36

Slika Paje Jovanovića prodata za 350.000 evra FOTO

U okviru kolekcije orijentalne umetnosti i dekorativnih predmeta i nameštaja iz 18. veka iz rezidencije Belgravija koji su se danas našle na aukciji u "Sadebiju" u Londonu, je i slika Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka" koja je procenjena na 80.000 do 115.000 hiljada evra. Nakon nadmetanja koje je upravo završeno slika je prodata za oko 350.000 evra.

Izvor: Blic

Slika Paje Jovanovića prodata za 350.000 evra FOTO
Foto: Profimedia

Kako stoji na sajtu Aukcijske kuće "Sadebi" u pitanju je ulje na platnu koje sa ramom ima dimenzije 68 puta 60,5 centimetara, a sadašnji vlasnik ga je kupio 1994. godine na aukciji u "Kristiju" u Londonu, s tim da je delo tada prodato pod nazivom "Arnautski ratnik". U opisu slike navodi se da su bašibozuci bili pripadnici nereguralne osmanske vojske. Zbog širokog prostranstva koje su kontrolisali, Osmanlije su se oslanjale na neregularnu vojsku. Vlada ih je naoružavala i kontrolisala, ali nisu primali platu i nisu nosili uniforme ili karakteristične oznake, već su nosili prepoznatljivu lokalnu nošnju.

Pošto nisu bili formalno obučeni, nisu mogli da služe u velikim vojnim operacijama, ali su bili korisni za druge zadatke kao što su izviđanje i stražarenje.

Dodaje se da je Paja Jovanović studirao na bečkoj Akademiji kod Karla Leopolda Milera, a među njegovim pokroviteljima bio je srpski kralj Aleksandar Karađorđević. Izlagao je u Beču, Minhenu i Berlinu, gde su njegovi radovi naišli na međunarodno priznanje, koje su posebno cenili engleski i američki kolekcionari.

Inače, slika Paje Jovanovića Dva bašibozuka pred kapijom prodata je u aukcijskoj kući "Sadebi" u aprilu 2018. godine za 465.000 funti, to jest više od pola miliona evra, mada je bila procenjena na tri puta nižu sumu i tako je oborila rekord kao najskuplja slika Paje Jovanovića. Prethodni rekord je držala slika "Ukrotitelj zmija", koja je pre oko dve decenije prodata za 168.000 evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Grci besni: Sprema se izdaja Srba

Grčki list Demokratija objavio tekst u kome je navedeno da se sprema nova izdaja Srba, jer je Grčka spremna da podrži "ludački" zahtev da se zločin u Srebrenici proglasi genocidom zato što to od nje traže Nemci.

11:58

23.5.2024.

1 d

Svet

Makron na kolenima: "Ne napuštajte Francusku"

Francuska podržava kompanije koje veruju u nju, rekao je njen predsednik Emanuel Makron u intervjuu objavljenom u sredu, odgovarajući na pitanje o mogućnosti da naftni gigant TotalEnergies zatraži upis na američku berzu.

9:22

23.5.2024.

1 d

Podeli: