Sreda, 04.12.2019.

10:24

Otvorena izložba "Mileni u čast": 110 godina od rođenja Milene Pavlović Barili

Povodom 110 godina od rođenja čuvene umetnice Milene Pavlović Barili, u Ruskom domu otvorena izložba i upriličen je umetnički program pod nazivom "Mileni u čast".

Izvor: Tanjug

Otvorena izložba
Foto:Tanjug / Filip Krainèaniæ

Organizator ove svečanosti bilo je Udruženje likovnih stvaralaca (Ulis) "Milena Pavlović Barili" iz Požarevca u partnerstvu s Fondacijom Milenin dom - Galerija Milene Pavlović Barilli, a pod pokroviteljstvom Grada Požarevca.

Veče su otvorile mlade balerine, članice požarevačke škole "Kralj Aleksandar Prvi" koje su nastupile uz muziku iz baleta "Labudovo jezero" Petra Čajkovskog.

U uvodnoj rečim predsednica Ulisa Katarina Vukašinović zahvalila je svima koji su učestvovali u realizaciji ovog projekta.

"Ideja je da se kroz ujedinjene umetničke veštine slikarstva, ručnih radova, muzike i glume obeleži 110 godina od rođenja Milene Pavlović Barili, naše svetski poznate umetnice. Da se izražavamo različitim umetnostima i upoznamo širu javnost s našim talentima", kazala je Vukašinovićeva.

Glumica Tijana Mišković bila je u ulozi slavne umetnice i, obučena u autentičnu haljinu iz tog vremena, slikala je čuveni "Autoportret s velom".

U izložbenom delu mnogobrojni posetioci su mogli da uživaju u reprodukcijama Mileninih slika u vlasništvu Fondacije Milenin dom - Galerija Milene Pavlović Barilli, u čije ime je govorila Violeta Marković, koja se zahvalila i ukazala na važnost ovakvih projekata.
Foto:Tanjug / Filip Krainèaniæ
Izloženo je oko 100 umetničkih radova članova Ulisa i radovi iz drugih gradova širom Srbije.

U prostorijama Ruskog doma predstavljeni su i ručni radovi Kola srpskih sestara "Bosiljka Bosa Pavlović", čiji je osnivač bila Milenina baka, po kojoj Kolo i nose ime.

Tradiciji srpskog naroda i identitetu umnogome su doprineli, prema rečima sadašnje upravnice Jasmine Živković, Milenina baka i deka, trgovac Stojan Pavlović i supruga Bosiljka.

U svečanom progamu učestvovao je i Gradski ženski hor "Barili" iz Požarevca pod dirigentskom palicom Katalin Tasić.

Čast da zvanično otvori izložbu imao je zamenik direktora Ruskog doma Jevgenij Ðomin, koji je u svom govoru istakao da je velika čast biti domaćin obeležavanja tako važnog jubileja.

"Zahvalan sam svim učesnicima i organizatorima iz Požarevca što smo imali priliku da se ovom izložbom osvrnemo još jednom na stvaralaštvo svetske umetnice Milene Pavlović Barili. Imali smo mogućnost da se, uživajući u bogatom umetničkom programu, upoznamo s talentima naslednika velike Milene", kazao je Ðomin.

Izložba "Mileni u čast" u Ruskom domu trajaće do 10. decembra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

20 h

Podeli: