Srđan Valjarević nagrađen u Beču

Srpski pisac Srđan Valjarević dobio je drugu nagradu za književnost u jugoistočnoj Evropi "Banka Austrija literaris 2008", koja se dodeljuje u okviru Bečkog sajma knjiga.

Izvor: Beta

Petak, 21.11.2008.

12:49

Default images

Valjareviću je nagrada za roman "Komo", koji je na nemački prevela i izdala austrijska izdavačka kuća Vizer Ferlag (Wieser Verlag), uručena u najstarijem bečkom bioskopu "Metro kino".

Prvu nagradu na konkursu Bank Austrija literaris dobio je slovački pisac Agda Bavi Pain za knjigu "Koniec sveta", a treću nagradu bugarski pisac Palmi Rančev za knjigu Mlako kasmet za pokasno.

Za nagradu je konkurisalo 800 književnih dela, a u uži izbor je ušlo 25.

Žirijem je predsedavao Jirži Gruša, češki pisac i predsednik međunarodnog Pen kluba.

Pre dodele nagrada srpski glumac Ivan Bosiljčić otpevao je pesmu "Đuđele momo".

Banka Austrija, članica Unikredit grupe (Unicredit), nagradu dodeljuje u saradnji sa nevladinom organizacijom za promociju pisaca iz jugoistočne Evrope Kultur kontakt.

Ukupan nagradni fond od 100.000 evra koristi se za štampanje i izdavanje knjiga dobitnika nagrade, kao i za stipendije i boravak u Beču.

Valjarević će danas na Bečkom sajmu knjiga razgovarati sa čitaocima i potpisivati knjige.
Srđan Valjarević dobio je nagradu Bank Austrija i za prethodni roman "Dnevnik druge zime", koji je uvršten u 10 najboljih književnih dela u juogistočnoj Evropi u 2006. godini.

Napisao je i romane List na korici hleba, Ljudi za stolom, knjigu proze Zimski dnevnik i zbirke pesama Džo Frejzer i 49 pesama i Džo Frejzer i 49 (+24) pesama.

Na novom Sajmu knjiga u Beču (Buch Wien) od 20. do 23. novembra učestvuje više od 270 izlagača iz 13 država.

Nacionalne štandove osim Srbije imaju i Hrvatska, Bugarska, Švajcarska i Slovačka.

Srbija se na štandu predstavila sa više stotina novih izdanja savremene srpske književnosti, prevoda književnih dela na srpski i novim izdanjima dela srpskih pisaca prevedenih na nemački jezik, koje je objavio austrijski izdavač Lojze Vizer.

Na sajmu će biti organizovani i susreti čitalaca i novinara sa književnicima Radoslavom Petkovićem, Svetislavom Basarom, Srđanom Valjarevićem i Draganom Velikićem, koji je i ambasador Srbije u Beču.

Sastanak srpskih izdavača sa direktorom Sajma knjiga u Lajpcigu Oliverom Cileom planiran je za 22. novembar.

Roman "Komo" Srđana Valjarevića objavljen je u izdanju Samizdata B92

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

20 h

Podeli: