Godinu dana od izbora - Zna se ko će biti premijer

Da budem iskren, možda se ne zna ko će biti predsednik, ali se dobro zna ko će biti premijer, rekao je u izbornoj noći 6. maja 2012. godine lider SPS Ivica Dačić.

Info

Izvor: B92

Ponedeljak, 06.05.2013.

13:20

Default images

Pre godinu dana u Srbiji su održani parlamentarni i lokalni kao i prvi krug predsedničkih izbora.

Đurđevdanski izbori doneli su očekivanu raspodelu glasova između DS-a 22,06 odsto i SNS-a 24,04 odsto glasova, neočekivano visok procenat glasova koje je dobila Dačićeva koalicija 14,51 odsto glasova, pad radikala ispod izbornog cenzusa (osvojili su 4,61 odsto glasova) i rezultat belih listića 4,37 odsto oko kog se nedeljama vodila polemika da li je to uspeh ili neuspeh.

U izbornoj noći najveće slavlje je bilo u sedištu SPS-a, a lider Ivica Dačić je tada i u obrćanju javnosti prorekao svoju buduću poziciju kada je rekao da se možda se u Srbiji ne zna ko će biti predsednik, ali se dobro zna ko će biti premijer.
Foto: FoNet, 6. maj 2012.
Aleksandar Vučić, u to vreme drugi čovek SNS-a, stranke sa najviše osvojenih glasova, izjavio je da su naprednjaci najjača stranka u Srbiji i da žele da formiraju vladu.

Koalicija okupljena oko SNS-a je na izborima 6. maja dobila 73 poslanička mandata i u poslaničke klupe uvela nove ljude, neke od ranije poznate sa estrade, a pre svih bišvu modelsicu Nevenu Adžemović.
Foto: FoNet, 6. maj 2012.
DS je opuštenije doživljavao izborne rezultate, zadovoljan prednošću koju je Boris Tadić ostvario u prvom krugu predsedničkih izbora u odnosu na Tomislava Nikolića, ubedljivom pobedom Dragana Đilasa u Beogradu i Bojana Pajtića u Vojvodini.

Boris Tadić je tada izjavio da će drugi krug predsedničkih izbora odlučivati kojim putem će suštinski ići Srbija u narednih pet godina dodajući da će o novoj vladi razgovarati posle drugog kruga.

Demokrate su međutim prožurile, i dva dana kasnije objavile da su sa SPS-om postigle dogovor o kaliciji.
Foto: Tanjug, 11. maj 2012.
U isto vreme SNS je krenuo sa optužbama za izbornu krađu i pred novinarima ispred Skupštine Srbije pokazao vreću punu glasačkih listića "pronađenih u kontejneru".

Zbog te krađe je SNS podneo krivične prijave protiv NN lica, ali je nakon postizbornog raspleta i dolaska na vlast ta priča zaboravljena.
Foto: Facebook, 6. maj 2012.
Listići i to beli uneli su pometnju u takozvanom demokratskom bloku.

Još uvek nema jedinstvene ocene u tome koliko su apeli intelektualaca tokom izborne kampanje da građani treba da ponište listiće urodili plodom i da li je procenat od 4,37 odsto nevažećih "belih listića" dobar ili loš rezultat.

Ipak bilo je dosta ocena da su upravo ti beli listići uticali na rezultat DS-a, a pre svega LDP-a koji u Beogradu nije prešao cenzus.
Lideri Preokreta, Foto: FoNet, 6. maj 2012.
Sa osvojenih 6, 53 odsto glasova za Skupštinu Srbije LDP je ostvario "umereno zadovoljavajući rezultat". Tako je barem u izbornoj noći govorio Čedomir Jovanović.

On je te večeri predsedničkim kandidatima poslao čestitke i poklon pakete i ujedno poručio da LDP neće statirati u politici.
Foto: FoNet, 6.maj 2012.
Uprkos brojnim potcenjivanjima i prognozama da su Mlađan Dinkić i njegova partija bivši, URS je ipak uspeo da pređe cenzus sa osvojenih 5,51 odsto glasova.

To je po Dinkićevoj oceni u izbornoj noći bio i te kakav uspeh jer "svi su mislili da nećemo ući u parlament". Prvu čestitku tada je poslao lideru SPS-a Ivici Dačiću.
Foto: Tanjug, 26. jul 2012.
Nakon drugog kruga predsedničkih izbora 20. maja na kojima je pobedio Tomislav Nikolić i tako postao novi predsednik Srbije, politička scena u Srbiji ulazi u turbulentni period međustranačkog dogovaranja i pregovaranja, raspodele funkcija i fotelja, obrta i previranja koja su trajala gotovo dva meseca.

Krajem juna postalo je jasno da će novu vladu formirati SNS, SPS i URS, ubrzo im se pridružila i stranka Rasima Ljajića.

DS je otišla u opoziciju, slomljena unutarstranačkim previranjima koja su dovela do toga da Boris Tadić više nije prvi čovek demokrata, a da Dragan Đilas koji je preuzeo stranku mesecima ne uspeva da je stabilizuje.

Godinu dana od đurđevdanskih izbora SNS je ubedljivo najjača stranka u zemlji, a njen lider Aleksandar Vučić najpopularniji političar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

10 h

Podeli: