Mesić: Samo slijepci ne vide hrvatske zločine nad Srbima

"Ratne sjekire bit će zakopane onoga trenutka kada se svi, i mi u Hrvatskoj i vi u Srbiji, suočimo s istinom o prošlosti, u prvome redu svojoj, ali ne i samo svojoj. To je osnovni preduvjet da se prestanu širiti predrasude prema "onim drugima", da se prestane širiti legenda o stoljetnom neprijateljstvu, što je notorna laž, da se prekine s netolerancijom na nacionalnoj i vjerskoj osnovi. Ja sam pokušao utrti put prema takvome razvoju. Počeo jesam, ali oni iza mene nisu nastavili", konstatovao je Stjepan Mesić, bivši predsednik Hrvatske, i čovek koga i danas smatraju poslednjim političkim simbolom SFR Jugoslavije, u intervjuu za "Nedeljnik" u kojem je otvoreno pričao o poslednjim prepucavanjima Beograda i Zagreba, ustaštvu u Hrvatskoj, slučajevima Barešić, Stepinac i Glavaš, te o svom povratku u politiku

Info

Izvor: Nedeljnik

Četvrtak, 11.08.2016.

10:30

Mesić: Samo slijepci ne vide hrvatske zločine nad Srbima

"Srpske žrtve niti su nebitne za Hrvatsku, niti to smiju biti. I one su dio naše prošlosti i mi se moramo znati s time nositi", poručio je u razgovoru za "Nedeljnik" bivši predsednik Hrvatske i poslednji predsednik SFRJ Stjepan Mesić.

"Nedeljnik" je ovog, sada već osamdesetjednogodišnjaka, pronašao u Zagrebu. Nije mu, očigledno, dosadila politika, jer se ponovo vraća u njenu arenu iz koje se izmakao nakon odlaska s Pantovčaka. Želi, kako kaže, da pomogne da se SDP Zorana Milanovića vrati na vlast. Ni Mesiću, izgleda, ne prija taj porast ustaštva u Hrvatskoj, oličen u politici HDZ-a. I bio je u ovom razgovoru, čini se, i više nego brutalan prema zagovornicima te ideologije.

"Hrvatska ne rehabilitira nacizam, fašizam i ustaštvo. Hrvatska to i ne smije, jer je u svojem ustavu zapisala da je sagrađena i na temeljima antifašizma. Dakle, Hrvatska ne smije doći u sukob s vlastitim ustavom, niti ga dovesti u pitanje. S druge strane, da me ne biste pogrešno razumjeli, bilo je u posljednje vrijeme poteza koji u najmanju ruku opravdavaju ocjenu o neprihvatljivom toleriranju ponašanja onih kojima je ustaška paradržava i danas ideal. Na takvo ponašanje nisu reagirale ni aktualna vlast, ali ni oporba, i to je zabrinjavajuće. Što se zločina nad Srbima tiče, njih se naprosto ne može negirati. Postoje iz vremena Drugog svjetskog rata egzaktni podaci o tome i samo slijepac se može praviti da ih ne vidi", rekao je Mesić.

O čarkama i prozivkama srpskih i hrvatskih političara u poslednje vreme, Mesić je rekao: "Prepucavanje je apsolutno nepotrebno, kontraproduktivno, i šteti i jednoj i drugoj strani. Slažem se s tezom da protagonisti toga prepucavanja i uzajamnog optuživanja imaju u prvom redu u vidu 'domaće potrebe', tj. da su njihove izjave namijenjene unutarnjopolitičkoj sceni, ali trebalo bi shvatiti da su i takve izjave potencijalno vrlo štetne i da mogu biti i te kako opasne."

A na potanje da li je to "nova faza rata", odgovorio je: "Ako i nije rat, previše je i nikome to ne treba".

On je na pitanje da li je na delu "tuđmanizacija Hrvatske" odgovorio:

"Ovi koji forsiraju ustašonostalgiju, koji zagovaraju ustaški pozdrav i pokušavaju veličati ustaše i njihov režim, oni izdaju Tuđmana. Znam da im neće biti drago to čuti, ali baš je tako. Oni izdaju Tuđmana! Odgovorno tvrdim da u vrijeme Tuđmana neke stvari koje se danas događaju, nisu bile moguće, mada je - u vrijeme sukoba s Miloševićem - postojala određena doza koketiranja s ustaštvom, kao s "malo pretjeranim" hrvatstvom. No, Tuđman je to i koristio, ali i držao pod kontrolom".

Mesić je u razgovoru za "Nedeljnik" ocenio i da Vatikan zbog osetljivosti pitanja Alojzija Stepinca neće žuriti sa odlukom o proglašenju za sveca. Komentarišući aktuelne političare u Srbiji rekao je:

"Ne odričem nikome ni pravo ni mogućnost da promijeni mišljenje, da shvati kako je bio na pogrešnoj poziciji i da krene drugačijim putem. U kojoj mjeri to vrijedi za gospodu Vučića, Dačića i Nikolića, bolje će procijeniti građani Srbije nego ja. Što se tiče Šešelja, on je izgubljen slučaj i na njega ne treba trošiti riječi."

Mesić je za Nedeljnik otvoreno pričao i o slučajvima Glavaš i Barešić, odgovorio na pitanje kome bi Hrvatska zaista trebalo da podigne spomenik, zašto je Stepinac manje žrtva komunizma a više žrtva svog antikomunizma i govorio o Stepinčevim odnosima sa ustaškim vlastima, o svom povratku u politiku, Milanoviću, Kolindi Grabar Kitarović...

Izvor: Nedeljnik

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

58 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: