Gori Krim: Žestok udar na Ruse, potopljen "Sergej Kotov", oboren Su-24... VIDEO

Vojno obaveštajna agencija Ukrajine (GUR) izvela napad na rusku Crnomorsku flotu. Uništen brod ruske mornarice “Sergej Kotov”, vredan 65 miliona dolara.

Izvor: B92

Utorak, 05.03.2024.

08:28

Gori Krim: Žestok udar na Ruse, potopljen
Foto: Profimedia

Kako prenosi Kijev independent, žestoki napadi na Krim, gde je stacionirana ruska Crnomorska flota, izvedeni su tokom noći, a taj izveštaj pratile su i informacije o više eksplozija koje su odjeknule na tom okupiranom poluostrvu.

Prema izveštajima ukrajinskih medija, zbog jakih napada ugašeno je svo osvetljenje na Krimskom mostu, koji je odmah zatvoren.

"Segej Kotov”, ruski vojni patrolni brod, vredan oko 65 miliona dolara, pogođen je sa, kako se navodi, više ukrakinskih dronova. Operacija napada na Krim izvedena je, naveo je GUR, u saradni sa ukrajinskim pomorskim snagama kao i sa ministarstvom tehnologije.

Da je Krim sinoć bio poprište žestokih sukoba, govore i podaci koje je podelilo rusko ministarstvo odbrane, koje je navelo da su ruski PVO sisatemi oborili čak 38 neprijateljskih dronova.

Ruska strana za sada tvrdi da je oborila ukrajinski Su-24, kao i da je ukrajinska vojska pokušala da izvede napad na Krim, koji je Putin anektirao još 2014.

Prema specijalizovanim telegramskim kanalima, u ukrajinskom napadu je učestvovalo 6 bombardera Su-24 i tri lovca MiG-29 Oružanih snaga Ukrajine. U prvom talasu lansirane su rakete-mamci ADM-160 MALD u cilju odvraćanje pažnje sistema PVO, nakon čega su lansirane krstareće rakete Storm šedou/SCALP-AG.

Kako su prenele Novosti pisanje ruskih telegram kanala, napad je koordinirao NATO izviđački avion. Američka bespilotna letelica RQ-4 "Global Hawk" je delovala iznad Crnog mora, a avion AWACS tipa Boing P-8A "Poseidon" kružio je u blizini istočne obale Rumunije.

Prema vojnim dopisnicima, prilikom odbijanja pokušaja raketnog napada na Krim, oboren je ukrajinski bombarder Su-24.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: