NATO je u Albaniji

Predsednik Albanije Bajram Begaj zvanično je danas proglasio otvorenom NATO-ovu vazduhoplovnu bazu Kučova.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 04.03.2024.

13:32

NATO je u Albaniji
EPA-EFE/Toms Kalnins

Prema njegovim rečima, ova baza će "služiti Severnoatlantskoj alijansi za operativne i taktičke namene", prenosi Albanijan post.

Predsednik Begaj je ocenio da je otvaranje vazduhoplovne bazu Kučova "velika privilegija za Albaniju i jedna od najvećih investicija NATO" u toj zemlji.

"NATO baza simbolizuje most na kome se spajaju prošlost i sadašnjost. To je i simbol bezbednosti, a Albanija nije slučajno izabrana. To je neophodna i dobrodošla investicija jer Ruska agresija na Ukrajinu i situacija na Bliskom istoku predstavljaju izazove", rekao je Begaj i istakao da je otvaranje NATO baze Kučova dokaz poverenja saveznika koji u Albaniji vide "dostojnog i posvećenog partnera".

Premijer Albanije Edi Rama izrazio je veliku zahvalnost svim faktorima koji su pomogli u otvaranju ove baze, od NATO, do lokalnog stanovništva za koje će, kako je rekao, od sada biti više radnih mesta.

Albanija je ranije obećala da će investirati u ovu bazu kako bi je osavremenila i omogućila da služi i kao baza albanskog ratnog vazduhoplovstva.

Pored svoje vojne namene, ova baza pružaće pomoć susednim zemljama u borbi sa prirodnim katastrofama ili drugim nedaćama, stoga je, prema rečima albanskih zvaničnika, baza Kučova važna ne samo za Albaniju već i za ceo region.

Rekonstrukcija baze Kučova počela je u januaru 2022. godine i od tada se radi na ograđivanju i obezbeđenju, kao i na zaštiti okolnog područja u kojem se nalazi ovaj vojni objekat.

Rekonstrukcija vazdušne baze Kučova je deo bilateralnih dogovora koje su postigli albanski premijer Edi Rama i američki državni sekretar Entoni Blinken.

Američki državni sekretar je potvrdio da će ova baza imati pomoć svih partnerskih zemalja koje su učlanjene u NATO za opremanje najnovijom tehnologijom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: