Ponedeljak, 04.03.2024.

13:32

NATO je u Albaniji

Predsednik Albanije Bajram Begaj zvanično je danas proglasio otvorenom NATO-ovu vazduhoplovnu bazu Kučova.

Izvor: Tanjug

NATO je u Albaniji
EPA-EFE/Toms Kalnins

Prema njegovim rečima, ova baza će "služiti Severnoatlantskoj alijansi za operativne i taktičke namene", prenosi Albanijan post.

Predsednik Begaj je ocenio da je otvaranje vazduhoplovne bazu Kučova "velika privilegija za Albaniju i jedna od najvećih investicija NATO" u toj zemlji.

"NATO baza simbolizuje most na kome se spajaju prošlost i sadašnjost. To je i simbol bezbednosti, a Albanija nije slučajno izabrana. To je neophodna i dobrodošla investicija jer Ruska agresija na Ukrajinu i situacija na Bliskom istoku predstavljaju izazove", rekao je Begaj i istakao da je otvaranje NATO baze Kučova dokaz poverenja saveznika koji u Albaniji vide "dostojnog i posvećenog partnera".

Premijer Albanije Edi Rama izrazio je veliku zahvalnost svim faktorima koji su pomogli u otvaranju ove baze, od NATO, do lokalnog stanovništva za koje će, kako je rekao, od sada biti više radnih mesta.

Albanija je ranije obećala da će investirati u ovu bazu kako bi je osavremenila i omogućila da služi i kao baza albanskog ratnog vazduhoplovstva.

Pored svoje vojne namene, ova baza pružaće pomoć susednim zemljama u borbi sa prirodnim katastrofama ili drugim nedaćama, stoga je, prema rečima albanskih zvaničnika, baza Kučova važna ne samo za Albaniju već i za ceo region.

Rekonstrukcija baze Kučova počela je u januaru 2022. godine i od tada se radi na ograđivanju i obezbeđenju, kao i na zaštiti okolnog područja u kojem se nalazi ovaj vojni objekat.

Rekonstrukcija vazdušne baze Kučova je deo bilateralnih dogovora koje su postigli albanski premijer Edi Rama i američki državni sekretar Entoni Blinken.

Američki državni sekretar je potvrdio da će ova baza imati pomoć svih partnerskih zemalja koje su učlanjene u NATO za opremanje najnovijom tehnologijom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: