Peking se nada...

Kineske vlasti izrazile nadu da će imati bolje odnose sa SAD bez obzira ko pobedi na predsedničkim izborima u SAD zakazanim za novembar ove godine.

Izvor: Beta/AFP

Ponedeljak, 04.03.2024.

13:08

Peking se nada...
Alan/Depositphotos

Kinesko-američki odnosi su se pogoršali poslednjih godina zbog nekoliko pitanja, među kojiam su američke veze sa Tajvanom, trgovina, rivalstvo u novim tehnologijama, borba za uticaj u Azijsko-pacifičkom regionu i Južnom kineskom moru, kao i zbog poštovanja ljudskih prava.

Međutim, čini se da dve zemlje žele da obnove dijalog, pošto je Vašington prošle godine poslao nekoliko visokih zvaničnika u Peking, a bio je i sastanak u novembru između američkog predsednika Džozefa Bajdena i njegovog kineskog kolege Si Đinpinga u Kaliforniji.

Amerikanci će u novembru izaći na izbore na kojima će se verovatno takmičiti bivši predsednik Donald Tramp i Bajden.

"Mislim da su izbori u SAD njihovo unutrašnje pitanje i mi ne zauzimamo stav o tome", rekao je novinarima Lu Ćindžijan, portparol godišnjeg zasedanja kineskog parlamenta.

"Ko god da bude izabran, nadamo se da će moći da sarađuje sa Kinom na pronalaženju zajedničkog jezika i promovisanju stabilnih, zdravih i trajnih kinesko-američkih odnosa", dodao je Lu.

Prema njegovim rečima, stabilizacija i unapređenje odnosa između Kine i SAD je nešto što svi pomno prate i čemu se nadaju.

Bilateralni odnosi ostaju napeti oko pitanja ostrva Tajvan, koje Peking smatra sastavnim delom kineske teritorije. SAD zvanično ne priznaju tajvanske vlasti, ali su njihov glavni snabdevač oružjem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: