Da li je ovo pravi razlog zašto su Rusi objavili snimke nemačkih oficira?

Ukrajina u nedelju izvela masivan napad dronovima na okupirani Krim. Mediji navode da je to možda razloš zašto je objavljensnimak razgovora oficira Bundestaga.

Izvor: B92

Ponedeljak, 04.03.2024.

11:23

Da li je ovo pravi razlog zašto su Rusi objavili snimke nemačkih oficira?
EPA-EFE/STRINGER

Iako ruska strana tvrdi da je PVO uništio sve ukrajinske bespilotne letelice, na društvenim mrežama pojavili su se snimci eksplozija i dima u blizini luke Feodosije, što je dovelo do zatvaranja saobraćaja oko luke, kao i saobraćaja preko mosta koji povezuje Krim s ruskom teritorijom.

Sve češći i sve uspešniji ukrajinski napadi na ciljeve na Krimu, uključujući i Krimski most, koji ima stratešku važnost za Rusiju, potvrđuju da Kijev pokušava da ugrozi rusku okupaciju strateškog ukrajinskog poluostrva, zbog kog je ruski predsednik Vladimir Putin 2014. i pokrenuo napad na Ukrajinu, poseća se u tekstu Večernjel lista čiji je autor Denis Romac.
Onesposobljavanje Krimskog mosta stvorilo bi Rusima dodatne probleme zbog prekida glavnog kanala za snabdevanje, kojim ruske snage na Krimu i na okupiranim delovima južne i istočne Ukrajine dobijaju vojnu opremu i zalihe iz Rusije.

Strah od ukrajinskog uništavanja Krimskog mosta verovatno je jedan od razloga zbog kojeg su u Moskvi pre nekoliko dana objavili tajno snimljeni audiozapis telekonferencije, na kojoj su visoki zvaničnici nemačkog ratnog vazduhoplovstva razgovarali o isporuci moćnih nemačkih raketa dugog dometa “Taurus” Ukrajincima i mogućnostima njihovog korišćenja u napadu na Krimski most.

U Kremlju su verovatno računali na to da će snimak izazvati skandal u Nemačkoj i narušiti nemačke odnose sa saveznicima, s ciljem da se isporuka “Taurusa”, kojoj se dosad oštro protivio nemački kancelar Olaf Šolc, dodatno oteža i onemogući, navodi se dalje u tekstu.

Da imaju “Tauruse”, Ukrajinci bi tim raketama mogli direktno da pogode Krimski most, što im je već nekoliko puta pošlo za rukom, a to je i razlog zbog kog je Putin, kako bi to sprečio, poslednjih dana pojačao svoje pretnje nuklearnim oružjem.

Te pretnje su se u slučaju Šolca pokazale izuzetno uspešne, s obzirom na to da se nemački kancelar panično plaši nuklearne eskalacije rata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ministarstvo donelo odluku: Zatvaraju se škole

Zbog toplotnog talasa u Bangladešu, Ministarstvo prosvete i Ministarstvo osnovnog obrazovanja u toj zemlji saopštili su da će obrazovne ustanove biti zatvorene na sedam dana, zaključno sa 27. aprilom.

8:09

21.4.2024.

1 d

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

18 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: