Počelo je

Vojske Južne Koreje i SAD započele su svoje prolećne vežbe danas s dvostruko većim brojem vojnika u odnosu na prošlu godinu, rekli su zvaničnici.

Izvor: B92

Ponedeljak, 04.03.2024.

07:00

Počelo je
Foto: Profimedia

Dva saveznika nastoje da se bolje suprotstave sve većim nuklearnim i raketnim pretnjama Severne Koreje.

Vežbe Štit slobode (Freedom Shield), zakazane od 4. do 14. marta, izvode se u trenutku kada Severna Koreja nastavlja da razvija svoje nuklearne sposobnosti testiranjem projektila i drugog oružja, navodi Rojters.

Takođe će biti prve otkako je Pjongjang u novembru poništio međukorejski vojni sporazum iz 2018.

Američke i južnokorejske vazdušne snage takođe su započele petodnevne godišnje vežbe Ssangmae na nivou bataljona, saopštilo je danas ministarstvo odbrane u Seulu.

Štit slobode će uključivati dvostruko veći broj vojnika s obe strane u odnosu na prošlu godinu, a kombinovane terenske obuke uključuju vazdušne napade i vazdušne udare, saopštio je združeni generalštab južnokorejske vojske.

Vežbe su primarno usmerene na neutralizovanje nuklearnih pretnji Severne Koreje, uključujući identifikovanje i pogađanje krstarećih projektila, za koje je Pjongjang naveo da mogu da nose nuklearne bojeve glave, rekao je portparol generalštaba, pukovnik Li Sung-džun.

Scenario nuklearnog napada biće integrisan u letnje vežbe, dodao je.

Pjongjang je oštro reagovao na vežbe SAD i Južne Koreje, nazivajući ih probama za nuklearni rat. Seul i Vašington tvrde da su vežbe odbrambene i odgovor na pretnje Severa, podseća Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: