"Mora se sprečiti sukob Rusije i NATO. Evropa pati od 'ratne psihoze'"

Mađarski ministar inostranih poslova Peter Sijarto poručio je danas da mora da se učini sve da se izbegne sukob između NATO-a i Rusije.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 03.03.2024.

17:35

Foto: Milos Tesic/ATAImages

Reagujući na izjavu predsednika Francuske Emanuela Makrona da se "ništa ne može isključiti" kada je reč o mogućnosti raspoređivanja zapadnih trupa u Ukrajinu, Sijarto je za radio Košut rekao da Evropa pati od "ratne psihoze", preneo je MTI.

On je pozdravio odgovore većine evropskih političara koji su rekli da ne žele da šalju trupe u Ukrajinu.

Nakon što su isporuke zapadne Evrope Ukrajini napredovale od šlemova do municije, do oklopnih vozila i raketa, on je rekao da nije iznenađenje što neki zapadni političari govore o raspoređivanju kopnenih trupa.

"To je suprotno od zajedničkih odluka koje su do sada donete", istakao je on.

Sijarto je naveo da su članice NATO dve godine ranije izdale deklaraciju u kojoj se navodi da NATO nije napadački savez i da treba uložiti sve napore da se izbegne sukob NATO i Rusije.

"Komentari zapadnih političara o raspoređivanju trupa u Ukrajinu krše tu deklaraciju", rekao je on. Sijarto je dodao da je NATO odbrambeni savez i da napad na bilo koga nije njegova svrha.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

21 h

Podeli: