Priznao podmićivanje Đilasovog senatora: Dao "mercedes" supruzi senatora SAD koji je tražio sankcije za Srbiju

Biznismen iz Nju Džersija Hoze Uribe priznao je u petak krivicu za pokušaj podmićivanja američkog senatora Roberta Menendeza (69).

Izvor: Blic, Guardian

Nedelja, 03.03.2024.

20:05

Priznao podmićivanje Đilasovog senatora: Dao
Foto: Profimedia

Menendez je jedan od najvećih albanskih lobista i strastveni zagovornik kosovske nezavisnosti.

Hoze Uribe, koji je potpisao sporazum o saradnji sa tužiocima koji grade slučaj protiv Menendeza, izjasnio se o krivici na saveznom sudu na Menhetnu u vezi sa sedam optužbi, uključujući zaveru za davanje mita, prevaru poštenih usluga, ometanje pravde i utaju poreza. Tužioci navode da je Menendezovoj supruzi dao "Mercedes-Benz".

Prema Uribeovom sporazumu o priznanju krivice, mogao bi se suočiti sa zatvorskom kaznom do 95 godina, ali bi mogao da dobije kaznu saradnjom i svedočenjem protiv drugih optuženih, na šta je i pristao.

Uribe je bio među trojicom biznismena optuženih u slučaju korupcije protiv demokrate iz Nju Džersija i njegove supruge Nadin Menendez, koji je otkriven početkom prošle jeseni. Vlasti kažu da su Menendez i njegova supruga primali mito u gotovini, zlatnim polugama i luksuznom automobilu u zamenu za njegovu pomoć i uticaj na spoljne poslove.

Optuženi se izjasnili da nisu krivi

Uribe je optužen da je Menendezovoj supruzi obezbedio Mercedes-Benz kabriolet nakon što je senator pozvao vladinog zvaničnika u vezi sa drugim slučajem u vezi sa Uribeovim saradnikom.

Uribeov advokat Danijel Feterman odbio je da komentariše.

Menendezu, njegovoj supruzi i još dvojici biznismena iz Nju Džersija trebalo bi da se sudi u maju.

Federalni tužioci navode da je Menendez, bivši predsednik komiteta za spoljne poslove Senata, iskoristio svoj položaj da preduzme radnje koje su koristile stranim vladama u zamenu za mito koje su dali saradnici u Nju Džersiju.

U optužnici se tvrdi da su Menendez i njegova supruga uzeli zlatne poluge i gotovinu od investitora za nekretnine – i da je senator iskoristio svoj uticaj da tom biznismenu postigne višemilionski posao sa katarskim investicionim fondom.

Menendez je takođe optužen da je pomogao još jednom poslovnom saradniku iz Nju Džersija da sklopi unosan posao sa egipatskom vladom. Tužioci navode da je Menendez u zamenu za mito uradio stvari koje su koristile Egiptu, uključujući pisanje pisma kolegama senatorima u kojem ih je ohrabrivao da ukinu 300 miliona dolara pomoći.

Supruga kolima ubila muškarca

Uribe je optužen da je kupio luksuzni automobil nakon što je prethodni automobil Nadin Menendez uništen kada je udarila i ubila muškarca koji je prelazio ulicu. Ona se nije suočila sa krivičnim prijavama u vezi sa tom nesrećom.

U optužnici se navodi da je senator pomogao Uribeu pokušavajući da ubedi tužioce da olako postupe sa jednim od njegovih poslovnih saradnika, koji je bio predmet krivične istrage.

Podsetimo, Menendez je prošle godine je optužen da je sa suprugom Nadin primio na hiljade dolara mita, a sada isplivavaju nove pojedinosti koje ga povezuju sa regionom. Ispostavilo se da je ovaj američki senator i demokrata bio u bliskim poslovnim vezama sa Gazmendom Litom zvanim "Gas", rođenim bratom albanskog političara iz Albanske demokratske partije, koji je osuđen za vođenje kockarnica albanske mafije u SAD.

Poznanstvo nisu krili, Korab Lita je 2019. godine podelio fotografije sa sastanka sa Menendezom navodeći da je njegova stranka od američkog senatora dobila podršku za sprovođenje niza reformi.

Ispostavilo se da je, dok je Hana pretvarao sredstva svoje firme IS EG Halal u zlatne poluge i poklone za bračni par Menendez, senator davao izjave u Komitetu za spoljne poslove Senata SAD kojima je ponavljao pozive Koraba Lite za učešće birača na izborima u Albaniji i njegovu zabrinutost za integritet izbornog procesa.

Ko je Menendez

Slovi za jednog od najvećih albanskih lobista u Vašingtonu. To se trudio i da pokaže, pa je na raspravi o američkom angažmanu na Balkanu, zatražio od američke administracije da se posveti pitanju Albanaca u preševskoj dolini.

Govorio je da je "ponosan što su SAD 2008. godine među prvim zemljama priznale nezavisnost Republike Kosovo".

"Uvedite sankcije Srbiji"

Bio je među potpisnicima nedavnog pisma predsedavajućih spoljnopolitičkim odborima SAD, Ujedinjenog kraljevstva i EU, kao i američkih kongresmena, koje je potpisalo više od 50 parlamentaraca, a u kojem su od svojih vlada zatraži "kritičniji odnos prema Srbiji", ističući da politika Beograda "neće funkcionisati za Balkan".

Pre tri godine, zajedno sa takođe albanskim lobistom Eliotom Engelom, tražio je da SAD uvedu sankcije Srbiji zbog povećanog uvoza ruskog oružja.

"Te nabavke oružja od administracije zahtevaju uvođenje sankcija Srbiji po zakonu o suprotstavljanju američkim neprijateljima kroz sankcije (CAATSA), koji je Kongres usvojio posle ruskog mešanja u izbore 2016," navode Engel i Menendez u pismu tadašnjem državnom sekretaru Majklu Pompeu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: