Nedelja, 03.03.2024.

10:15

Beograđani idu na nove izbore: Skupština grada Beograda nije konstituisana

Skupština grada Beograda nije danas konstituisana, pošto je predsedavajući Toma Fila konstatovao da ponovo nema kvoruma.

Izvor: Tanjug

Beograđani idu na nove izbore: Skupština grada Beograda nije konstituisana
Foto: Depositphotos/ vladislavgajic

Time je istekao rok za formiranje vlasti u glavnom gradu.

Fila je na početku sednice rekao da nema kvoruma i da se nisu ispunili uslovi za konstituisanje gradskog parlamenta.

"Ono što sam vam i rekao - izbori", poručio je Fila i zaključio sednicu.

U sali nije bilo odbornika ni vlasti ni opozicije.

Ovo je bio treći pokušaj konstituisanja skupštine, odnosno sednica kojom je predsedavao Toma Fila je prvi put odložena 19. februara zbog nedostatka kvoruma, a potom i 1. marta iz istog razloga.

Predsednik Privremenog organa i potpredsednik Srpske napredne stranke Aleksandar Šapić saopštio je juče da je Predsedništvo Srpske napredne stranke jednoglasno donelo odluku da se ide na nove beogradske izbore.

Prema Zakonu o lokalnoj samoupravi, ukoliko se ne konstituiše skupština u roku od dva meseca od objavljivanja rezultata izbora (3. januara 2024. godine) imenuje se privremeni organ i raspisuju izbori.

Pošto danas nije konstituisana Skupština grada, odnosno nisu izabrani predsednik Skupštine grada i sekretar, stvoreni su uslovi da se raspišu novi izbori.

Te izbore treba da raspiše predsednik Skupštine Srbije u roku od mesec dana, a da se održe u roku od 45 do 60 dana od dana raspisivanja izbora.

Vlada treba da imenuje Privremeni organ koji će do izbora rukovoditi gradom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: