Osam uhapšenih na protestu klimatskih aktivista u Francuskoj

Osam ljudi je privedeno danas kada je nekoliko stotina demonstranata upalo u fabriku u vlasništvu hemijske grupe Arkema u blizini Liona na jugoistoku Francuske.

Izvor: Tanjug

Subota, 02.03.2024.

22:20

Osam uhapšenih na protestu klimatskih aktivista u Francuskoj
Foto: Profimedia

Oni su protestvovali zbog zagađenja koje izaziva ta fabrika, saopštile su lokalne vlasti.

"Radikalni aktivisti su izveli akciju protiv kompanije Arkema u Pjer Beniteu u ranim popodnevnim satima...Policija je brzo intervenisala da spreči štetu i osam osoba je već uhapšeno“, napisao je vladin zvaničnik regije Overnj-Ron na platformi X.

Video snimci klimatskog pokreta "Extinction Rebellion" prikazuju aktiviste obučene u belo kako provaljuju u objekat, pišu "ubice“ crvenom bojom na zidovima i razbijaju vrata i materijale kako bi skrenuli pažnju na ispuštanje PFAS (polifluoroalkilne supstance) koje nisu biorazgradive, prenosi Rojters.

U saopštenju u kojem osuđuje akciju, kompanija Arkema je navela da njeni timovi sada pregledaju lokaciju kako bi se uverili da je bezbedna, kao i da procenjuju štetu. U decembru 2022. lokacija Pierre Benite hemijske grupe bila je meta slične akcije, a iz Arkeme su najavili da će ponovo podneti tužbu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: