Špijunska afera drma Berlin: Rusi presreli razgovor nemačkih oficira VIDEO

Nemačka istražuje audio snimak koji su objavili ruski mediji za koji tvrdi da je konferencijski poziv visokih nemačkih vojnih zvaničnika o oružju za Ukrajinu.

Izvor: B92

Subota, 02.03.2024.

18:00

Špijunska afera drma Berlin: Rusi presreli razgovor nemačkih oficira VIDEO
Foto: Profimedia

Portparol nemačkog ministarstva odbrane rekao je u subotu da ne može da potvrdi autentičnost snimka, ali da savezna kancelarija za vojnu kontraobaveštajnu istragu istražuje slučaj i da će biti preduzeti svi neophodni koraci.

Margarita Simonjan, novinarka ruske državne televizije i voditeljka Russia Todai, prva je u petak objavila audio snimak, koji je objavljen i na njenom Telegram kanalu. Rojters je preslušao 38-minutni snimak, ali nije mogao nezavisno da potvrdi njegovu autentičnost. Učesnici poziva razgovaraju o mogućoj isporuci krstarećih raketa Taurus Kijevu, što je kancelar Olaf Šolc do sada javno odlučno odbijao.

Govori se i o obuci ukrajinskih vojnika i mogućim vojnim ciljevima. Šolc je, dok je bio u Rimu, rekao novinarima u subotu da je curenje snimka potencijalno "veoma ozbiljno".

"Zato se to sada vrlo pažljivo, veoma intenzivno i vrlo brzo razjašnjava. Takođe je neophodno", rekao je on.

Ruska ambasada u Berlinu nije odgovorila na zahtev za komentar poslat u subotu. Portparol ruskog ministarstva spoljnih poslova je u petak na društvenim mrežama rekao: "Tražimo objašnjenje od Nemačke".

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov govorio je u subotu novinarima o "lukavim planovima Bundesvera (nemačkih oružanih snaga), koji su postali očigledni zbog objavljivanja ovog audio snimka. To je eklatantno razotkrivanje sebe“, rekao je Lavrov.

Roderih Kizeveter, poslanik u nemačkom parlamentu, rekao je za list Handelsblat da veruje da su izveštaji autentični.

"Rusija naravno pokazuje koliko intenzivno koristi špijunažu i sabotažu kao deo hibridnog ratovanja. Za očekivati je da je mnogo više presretnuto i procurelo kako bi se uticalo na odluke, diskreditovalo i manipulisalo ljudima", rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: