"Leteće glave"; Sirski: Posle tri dana, sve mi je jasno

Glavnokomandujući ukrajinskih oružanih snaga je signalizirao da će zameniti neke vojne vođe na istočnom frontu.

Izvor: B92

Subota, 02.03.2024.

12:09

EPA-EFE/VITALII NOSACH

General Oleksandar Sirski je rekao da je posle tri dana rada postalo jasno zašto neke brigade uspevaju da odupru ruske napade, a druge ne.

Do toga dolazi nakon što je Ukrajina povukla svoje trupe iz Avdejevke - ključnog istočnog grada koji je opkoljen od strane ruskih snaga.

Predsednik Volodimir Zelenski rekao je da je odluka doneta da bi se spasli životi.

Avdejevka je mesecima zahvaćena žestokim borbama i grad je na bojnom polju od 2014. godine, kada su borci uz podršku Rusije zauzeli velike delove istočnih regiona Donjecka i Luganska.

General Sirski je rekao da će promeniti one komandante čija naređenja i radnje ugrožavaju živote njihovih trupa.

On je na Telegramu napisao: "Pre svega, to zavisi od komandanta brigade, njegovog stepena obučenosti, iskustva, sposobnosti donošenja adekvatnih i izbalansiranih odluka i razumevanja pune odgovornosti za izvršavanje postavljenih zadataka i za život i zdravlje ljudi i njegovih potčinjenih."

"Nesumnjivo, veliku ulogu igra stepen obučenosti i koordinacije štaba brigade, preko kojeg komandant vrši svoja ovlašćenja. Zbog toga sam poslao grupe specijalista u pojedine brigade gde postoje problemi u pripremi štaba za prenošenje iskustva i pružanje pomoći", objavio je Sirski.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

23 h

Podeli: