Isplivao šokantan snimak: Nemci planiraju napad na Krimski most? Moskva hitno reagovala VIDEO

Nemačke vlasti da istraže audio-snimak na kojem, navodno, nemački vojni zvaničnici razgovaraju o planovima za napad na Krimski most.

Izvor: B92

Petak, 01.03.2024.

16:22

Isplivao šokantan snimak: Nemci planiraju napad na Krimski most? Moskva hitno reagovala VIDEO
EPA-EFE/STRINGER

Ovo je zatražio visokorangirani ruski poslanik Vladimir Bulavin.

"Pozivamo nemačke vlasti da odmah sprovedu detaljnu istragu ovog razgovora i daju objašnjenja svetskoj zajednici. Ovo je jedini način da se obnovi poverenje da će međunarodne norme i principi biti poštovani", rekao je za Tas Bulavin, šef Vojnog i bezbednosnog komiteta ruskog gornjeg doma parlamenta, Saveta federacije.

On je ocenio da činjenica da je procurio takav audio-snimak ukazuje na "sve veće neslaganje u nemačkom društvu o spoljnoj politici prema Rusiji".

"To može da znači da ne podržavaju svi nemački državljani politiku njihove vlade, posebno u delu koji se tiče Rusije. Dobar deo nemačkog društva više vidi Rusiju kao velikog ekonomskog i strateškog partnera, a ne kao neprijatelja".

Nešto ranije glavna urednica medija Raša tudej i medijske grupe Rasija sevodnja Margarita Simonijan objavila je transkript navodnog razgovora visokih oficira nemačke vojske koji su, kako se ističe, razmatrali napad na Krimski most.

"U trenutku kada je nemački kancelar Olaf Šolc još jednom govorio svetskoj zajednici da njegova zemlja i NATO u celini nisu u ratu sa Rusijom, predstavnici ruskih obaveštajnih službi objavili su fascinantan audio-snimak", navodi Raša tudej.

Kako se ističe, razgovor je vođen 19. februara, a o planovima su diskutovali načelnik Odeljenja operacija i obuke ratnog vazduhoplovstva Frank Grefe, inspektor Ratnog vazduhoplovstva Ingo Gerharc i saradnici centara vazdušnih operacija Fenske i Fronštate

"Oni (Ukrajinci) žele da unište most... zato što on ima ne samo vojno-stratešku važnost, već i politički značaj", rekao je Gerharc. Jedan od oficira je spomenuo planirano putovanje u Ukrajinu 21. februara kako bi koordinisao udare na ruske ciljeve.

"Želeo bih da kažem još nešto o rušenju mosta. Intenzivno smo proučavali to pitanje i, nažalost, došli smo do zaključka da je most, zbog svoje veličine, sličan pisti. Dakle, to će možda zahtevati 10 ili čak 20 projektila", rekao je jedan od sagovornika.

Zatim su predložili da se cela operacija podeli na faze i da se obrate Velikoj Britaniji za pomoć prilikom planiranja, piše RT. Inspektor Ratnog vazduhoplovstva koji je učestvovao u razgovoru spomenuo je mogućnost da se Kijevu isporuči 100 raketa "taurus" u dve ture, a nemački vojnici su razmatrali mogućnost napada tim raketama uz pomoć lovaca "daso rafal", prenosi RT.

"Iz operativne perspektive, ne mogu da procenim koliko brzo će Ukrajinci moći da nauče da planiraju takve akcije i koliko brzo će doći do integracije. Ali pošto je reč o mostu i vojnim bazama, razumem da žele da ih dobiju što pre", navodi se, između ostalog, u razgovoru koji je objavila Margarita Simonjan.

RT dalje ocenjuje da se čini da glavni problem nemačkih oficira nije tajna isporuka "taurusa" u Ukrajinu, što je već načelno odlučeno, već kako sakriti sopstveno učešće u planiranom terorističkom napadu koji podrazumeva rušenje Krimskog mosta i ubistvo civila.

"Moramo se pobrinuti da od samog početka ne postoji jezik koji nas čini stranom u sukobu. Zamislite samo šta će biti ako štampa sazna", rekao je Grefe, prenosi RT.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

20 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: