Dato je zeleno svetlo: Gađajte ih, slobodno

Ukrajina može da koristi oružje koje je obezbedila Finska da gađa ciljeve na ruskom tlu, izjavili su visoki zvaničnici u Helsinkiju.

Izvor: Tanjug

Petak, 01.03.2024.

08:40

Dato je zeleno svetlo: Gađajte ih, slobodno
Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky

Finski ministar odbrane Anti Hakanen rekao je da njegova zemlja nije postavila nikakva ograničenja u pogledu toga šta Ukrajina može da uradi sa oružjem koje Finska obezbeđuje, javila je finska televizija Ile.

"Ukoliko bude potrebno, Ukrajina bi takođe trebalo da udari vojne ciljeve na ruskoj strani. To je potpuno legitimna odbrambena bitka koju Ukrajina vodi. Povelja UN dozvoljava da se vojni ciljevi napadnu preko kopnenih granica", rekao je predsednik finskog parlamentarnog odbora za odbranu Juka Kopra.

Stav Finske se razlikuje od stava drugih zapadnih zemalja, uključujuci Nemačku, navodi Politiko i ukazuje da nemački kancelar Olaf Šolc ne odobrava isporuku krstarecih raketa dugog dometa Taurus Ukrajini, plašeci se da ce to oružje biti upotrebljeno za gađanje ciljeva duboko u Rusiji i da će time Nemačka biti uvučena u rat sa Rusijom.

"Ohrabrujem Nemačku da to ozbiljno razmotri", rekao je Hakenen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

11 h

Podeli: