U Iranu se održavaju parlamentarni izbori, Hamnei među prvim glasačima

U Iranu se danas održavaju parlamentarni izbori, a iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei (84) bio je jedan od prvih glasača.

Izvor: B92

Petak, 01.03.2024.

08:03

U Iranu se održavaju parlamentarni izbori, Hamnei među prvim glasačima
Tanjug/AP Photo/Vahid Salemi

Hamnei je pozvao građane da glasaju što je pre moguće, navodeći da, kako je rekao, "i prijatelji i neprijatelji Irana posmatraju izlaznost", prenosi Arab njuz. "Usrećite prijatelje, a neprijatelje učinite beznadežnim", dodao je Hamnei.

Preliminarni rezultati iranskih izbora očekuju se u subotu.

Očekuje se da će izbori biti test popularnosti verskog rukovodstva, usred rastućeg nezadovoljstva zbog političke, socijalne i ekonomske krize, navodi Rojters.

Agencija dodaje da će glasanje biti prvo merilo podrške Iranaca Hamneiju posle antivladinih protesta 2022. i 2023. godine, koji su doveli do najvećih nemira od Islamske revolucije 1979. godine.

Uz parlamentarne izbore, biraće se i 88 članova religioznog tela pod imenom Skupština stručnjaka, čiji je zadatak da imenuje ili smeni vrhovnog poglavara.

Očekuje se da će u parlamentu većinu zadržati najveća tvrdolinijska grupa, koju čine bivši članovi elitne Revolucionarne garde i povezana Basidž milicija, kao i drugi političari lojalni vrhovnom vodji Hamneiju.

To takođe uključuje Bhakte i Tragaoce za putem Islamske revolucije, Front stabilnosti Islamske revolucije, Stranku islamske koalicije i Udruženje militantnih sveštenika.

Rekordan broj od više od 15.000 kandidata na parlamentarnim izborima prošli su ispitivanje Saveta čuvara, što je skoro 75 odsto od ukupnog broja kandidata koji su se prvobitno registrovali za izbore, navelo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Irana.

Savet je tvrdolinijski organ sveštenika i pravnika koji procenjuju privrženost islamu, verovanje u sistem verskih zakona i u Islamsku republiku, navodi Rojters.
Bivšem predsedniku Hasanu Rohaniju Savet čuvara zabranio je da se kandiduje.

Reformisti, kojima je učešće u politici zabranjeno nakon što su osporili ponovni izbor tvrdolinijskog predsednika 2009. godine, nisu podržali nijednu listu kandidata za parlament.

Proreformski kandidati, koji zahtevaju postepene promene u Islamskoj republici, suočili su se sa diskvalifikacijama na parlamentarnim izborima 2020. godine.

Posle godina neuspešnih pokušaja da povećaju političke i društvene slobode, njihovu agendu demonstranti su odbacili kao neadekvatnu 2022. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: