Najdrskija izdaja u istoriji Amerike

Bivši američki ambasador Manuel Roča izjavio je da će se izjasniti krivim po optužbama da je služio kao tajni agent za Kubu decenijama unazad.

Izvor: B92

Petak, 01.03.2024.

07:56

Najdrskija izdaja u istoriji Amerike
EPA-EFE/WILL OLIVER

Time je neočekivano brzo doneto rešenje za slučaj koji su tužioci opisali kao jednu od najdrskijih izdaja u istoriji američke inostrane službe.

Roča (73) je rekao saveznom sudiji da će priznati savezne optužbe za zaveru da je delovao kao agent strane vlade, što bi ga moglo odvesti iza rešetaka na nekoliko godina, preneo je AP.

Njegov branilac je nagovestio da su se tužioci dogovorili oko kazne, ali dužina kaznenog roka nije juče saopštena u sudu.

Sledeće ročište zakazano je za 12. april.

Tužioci su naveli da je Roča učestvovao u "tajnim aktivnostima" u ime Kube najmanje od 1981. godine, kada je pristupio američkoj spoljnoj službi, uključujući sastajanje sa kubanskim obaveštajnim operativcima i pružanje lažnih informacija zvaničnicima američke vlade o svojim kontaktima.

Roču, čija je dvodecenijska karijera kao američkog diplomate uključivala visoke položaje u Boliviji, Argentini i Odeljenju američkih interesa u Havani, uhapsio je FBI u njegovom domu u Majamiju u decembru.

Slučaj se u velikoj meri oslanja na samo Ročino priznanje protekle godine tajnom agentu FBI koji se predstavljao kao operativac kubanske obaveštajne službe po imenu "Migel".

Roča je hvalio pokojnog kubanskog lidera Fidela Kastra kao "komandanta", označio SAD "neprijateljem" i hvalio se da je više od 40 godina služio kao "kubanska krtica u srcu američkih spoljnopolitičkih krugova".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: