Šok za Rusiju: Treći brutalan napad HIMARS-a; Razneseni su, bukvalno

Ruske trupe iz 155. pomorske pešadijske brigade tokom okupljanja na otvorenom, usred bela dana, pogođene su bacačem HIMARS ukrajinske vojske.

Izvor: B92

Četvrtak, 29.02.2024.

10:50

Šok za Rusiju: Treći brutalan napad HIMARS-a; Razneseni su, bukvalno
Ilustracija: EPA-EFE/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE

Kako je preneo Forbs, ukrajinski dron primetio je marince okupljene u Olenivki, oko 13 kilometara istočno od linije fronta na istoku zemlje.

Ukrajinci su na njih ispalili dve rakete M30/31 na GPS navođenje. Navodno je poginulo 19 Rusa, uključujući jednog pukovnika i još dva oficira.

To je treći sličan napad ove sedmice. "Ovo više nisu izolovane greške", piše ruski ratni bloger nadimka Military Informant. "Ovo je sada već dijagnoza", dodaje on.

Podsetimo, ukrajinske snage su 20. i 21. februara locirale dva odvojena velika skupa ruskih vojnika u dometu bacača HIMARS i napale ih.

U prvom napadu meta su bili vojnici 39. brigade u naselju Trudivske na istoku Ukrajine, koji su se postrojili zajedno sa zapovednikom, pukovnikom Musajevom kako bi im se mogao obratiti general-major Oleg Lvovič Mojsejev.

Mojsejev je navodno bio na putu prema njima kada je iznad njih preleteo ukrajinski dron, a Ukrajinci su otvorili vatru iz HIMARS-a. Front se nalazi samo tridesetak kilometara zapadno, oko Vuledara, a HIMARS-i rakete M30/31 imaju domet od preko 90 kilometara.

Snimci i fotografije koje su snimili preživeli prikazuju gomilu poginulih. Navodno je ubijeno 65 vojnika, uključujući samog Musajeva. "Postrojili su ih na otvorenom polju", prigovarao je jedan preživeli dok je snimao scenu. "J***ni zapovednici."

Odmah sledećeg dana dve grupe ruskih trupa opet su se okupile na otvorenom za obuku i inspekciju. Dve odvojene formacije iz 328. pukovnije, 810. pomorske pešačke brigade i 81. pukovnije okupile su se u parku prirode Oleški pesci, samo tridesetak kilometara južno od mostobrana ukrajinskih marinaca u selu Krinki, na levoj obali reke Dnjepar.

I njih je locirao ukrajinski dron, a artiljerija je naciljala metu. Navodno je poginulo oko 60 Rusa.

Treći napad bacačima HIMARS na okupljanje, koje se praktično može nazvati paradom, dogodilo se samo šest dana kasnije. "Oni ne mogu naučiti lekciju", žalio se drugi ruski bloger Oleg Carev. Teško je objasniti zašto Rusi nastavljaju ovako da se postrojavaju u dometu HIMARS-a, ali samo dok ne shvatimo raspad sistema u ruskom vojnom vođstvu i obuci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ministarstvo donelo odluku: Zatvaraju se škole

Zbog toplotnog talasa u Bangladešu, Ministarstvo prosvete i Ministarstvo osnovnog obrazovanja u toj zemlji saopštili su da će obrazovne ustanove biti zatvorene na sedam dana, zaključno sa 27. aprilom.

8:09

21.4.2024.

1 d

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

14 h

Podeli: