"Rusi, biće vam ovo najgori rat ikad"

Ukrajinski komandant kodnog imena Timur rekao je da je Rusija postigla određeni uspeh u prodoru na severnu ivicu fronta u istočnoj Ukrajini.

Izvor: B92

Četvrtak, 29.02.2024.

08:50

Foto: Profimedia

Ali Kijev je spreman za Moskvu, rekao je on u utorak za Njuzvik. Timur je, kako se naovdi, na čelu 13. brigade ukrajinske Nacionalne garde raspoređene u blizini grada Kupjanska na severoistoku zemlje. On ističe da Ukrajina gradi odbrambene linije u zoni na severoistoku i jača logistiku u nadi da će te linije održati jake.

Podseća se da je Rusija nedavno zauzela Avdejevku, grad u istočnom Donjecku, i poslednjih nekoliko nedelja napada oblasti Harkova i Luganjska.

Napadi oko Kupjanska, ključnog železničkog čvorišta, deo su onoga što je američki Institut za proučavanje rata nazvao "kohezivnom višesmernom ofanzivnom operacijom" koja se proteže niz front od Kupjanska i prolazi kroz gradove Svatove i Kremina, koji su pod ruskom kontrolom.

Napori Kremlja oko Harkova i Luganjska uključuju napade "duž četiri paralelne ose", koji bi Rusiji mogli doneti stvarne pobede, izvestio je prošle nedelje ISV.

Avdejevka je bila simbol ukrajinskog otpora, a njen pad je bio težak udarac za Kijev. U oblasti Harkova, ulozi su takođe veliki: ruski napredak približava Moskvu naseljima koja je Rusija zauzela početkom 2022. i koja je Ukrajina kasnije preuzela u kontraofanzivi. Rusija bi vraćanjem ovih teritorija zadala dodatni udarac Kijevu.

Ali, Ukrajina je odlučna da zaustavi rusku ekspanziju. Međutim, sada Kremlj menja svoju taktiku. Moskovski lovci sada počinju da napadaju u manjim grupama po lošem vremenu, rekao je Timur iz Nacionalne garde Ukrajine i dodao da im to ne ide baš najbolje jer kijevska artiljerija i dronovi presreću lovce čim izađu na otvoreno.

"Naš uspeh nije u tome da izdržimo još jedan napad. Moramo stvoriti mogućnost da uništimo neprijatelja. Sada je zadatak Ukrajine da napravi najgori rat koji su Rusi ikada vodili", dodaje komandant.

Ipak, Moskva odlučno i snažno napada oko Kupjanska, izjavio je Artem Lisohor, šef ukrajinske administracije Luganjske oblasti. On je dodao da se Ukrajina suočava sa pravim izazovom sa više od 20 napada dnevno.

Problem je što Ukrajina čeka dodatne isporuke mnicije, što Rusija koristi i nastavlja da pritiska oblasti u blizini Kupjanska. Smatra se da Moskva svakodnevno ispaljuje nekoliko puta više municije od Ukrajine i da je svoju privredu postavila na ratne noge da bi održala proizvodnju municije i vojne opreme.

"Rusija neće nestati. Moramo da se postaramo da oni više nemaju priliku da dolaze ovde", rekao je Timur.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: