Lojd Ostin na saslušanju

Američki ministar odbrane Lojd Ostin pojaviće se danas na saslušanju pred američkim Kongresom.

Izvor: B92

Četvrtak, 29.02.2024.

08:02

Lojd Ostin na saslušanju
EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Na saslušanju će se naći zbog toga što je otišao na operaciju raka prostate a da o tome nije obavestio predsednika SAD Džozefa Bajdena ili svog zamenika u Pentagonu.

"Potpuno je neprihvatljivo da je bilo potrebno više od tri dana da se predsednik obavesti da je ministar odbrane u bolnici i da ne kontroliše Pentagon. Ratovi besne u Ukrajini i Izraelu, naši brodovi bili su pod vatrom u Crvenom moru i naše baze spremale su se za napade u Iraku i Siriji, a vrhovni komandant nije znao da njegov sekretear odbrane nije na dužnosti", rekao je predsednik Komiteta za oružane snage Kongresa Majk Rodžers, prenosi Rojters.

Ostin se prethodo izvinio što nije na vreme obavestio Bajdena o bolesti, hirurškoj intervenciji i hospitalizaciji, pravdajući se time da je bio šokiran saznanjem da ima rak.
Saslušanje će biti prvi put da će ga kongresmeni direktno ispitivati.

Pentagon je u ponedeljak objavio rezultate interne 30-dnevne istrage čitavog slučaja, u kojoj je zaključeno da "ništa što je ispitano nije pokazalo bilo kakve indikacije zle namere ili pokušaja prevare".

I republikanski i demokratski predstavnici u Kongresu kritikovali su Ostina jer nije otkrio dijagnozu raka i naknadne hospitalizacije, dok su pojedini članovi Republikanske stranke, uključujući bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa, pozvali su da se Ostin ukloni sa funkcije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: