Četvrtak, 29.02.2024.

16:09

Vučić: Nismo potpisali nikakve sporazume sa Zelenskim o municiji i oružju

Srbija nije potpisala nikakve sporazume sa predsednikom Ukrajine o saradnji u vezi sa oružjem i minicijom, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Izvor: Tanjug

Vučić: Nismo potpisali nikakve sporazume sa Zelenskim o municiji i oružju
EPA-EFE/MALTON DIBRA

Predsednik Srbije je, na konferenciji za novinare tokom drugog dana boravka u Tirani, rekao da, na jučerašnjem Samitu Ukrajina – Jugoistočna Evropa, Srbija nije potpisala nikakve aranžmane i sporazume sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim o saradnji u vezi sa oružjem i minicijom.

"Ne, nismo potpisali nikakve aranžmane sa predsednikom Zelenskim. Mi podržavamo teritorijalni integritet Ukrajine, a oni podržavaju teritorijalni integritet Srbije. I mi smo im duboko zahvalni. Obe zemlje podržavaju propise Povelje UN i rezolucije UN, koje su temelj i osnova međunarodnog javnog prava", rekao je Vučić.

Novinar stranog medija pitao je Vučića da prokomentariše kako je u sredu u Tirani potpisao Deklaraciju kojom se osuđuje ruska agresija na Ukrajinu, a istovremeno kaže da Srbija neće uvoditi sankcije Ruskoj Federaciji i zašto bi Srbija zadržala takav "hibridni stav" prema Ukrajini i Rusiji, kao i da li je potpisao neke konkretne sporazume sa predsednikom Zelenskim u vezi sa oružjem ili municijom.

Govoreći o stavu srpskih vlasti prema Rusiji, Vučić je naglasio da to nije "hibridna pozicija", već vrlo jasan stav slobodne zemlje koja sama donosi odluke, za sebe i za dobro svog naroda. Vučić je podsetio da je Srbija bila pod sankcijama skoro deceniju i da odlično zna kako je to funkcionisalo.

"I da, zauzeli smo svoju poziciju, koja nije laka, jedinstvena u čitavoj Evropi. I na to smo veoma ponosni. Ne kritikujemo vas, vašu državu ili bilo koju drugu zemlju zbog vaših stavova, zbog toga što zagovarate neku drugu vrstu politike. Ali lako mi je da opovrgnem sve tvrdnje da to radimo zbog, ne znam, nekih teorija zavere ili čega već", naveo je Vučić.

Istakao je da je to veoma racionalan i vrlo pragmatičan pristup Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: