Rusi menjaju taktiku; Stigla je "banzai klanica"

Rusi menjaju taktiku ratovanja u Ukrajini, piše Forbs, navodeći da ruske snage sada koriste japansku taktiku "banzai".

Izvor: B92

Sreda, 28.02.2024.

10:12

Rusi menjaju taktiku; Stigla je
EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO 44041

Reč je o taktici koju su tokom Drugog svetskog rata primenjivali Japanci i koja je podrazumevala nalete vojnika na ruske položaje. Saveznici su takve napade nazivali "banzai navala" i odgovarali su nekontrolisanim pucanjem.

Sada, osamdeset godina kasnije, u Ukrajini, ruske trupe koriste sličnu taktiku, s tm da je razlika u tome da Ukrajincima ponestaje municije. Rusi su to primetili i sada se nadaju, nastavlja dalje Forbs, da slanjem pešadije u "klanicu" mogu istrošiti i ono malo municije koja je Ukrajincima ostala.

Ukrajinski centar za odbrambene strategije naveo je da je "modernija banzai" taktika primećena u borbama zapadno od ruševina Bahmuta na istoku Ukrajine.

"Napadačke grupe od oko 100 ili 200 ljudi na osam do 12 borbenih vozila ubrzano napreduje ka frontu i pokreće napad", objasnili su iz centra. "Zbog nedostatka municije među Ukrajincima, deo napadačke grupe dolazi do mete i kreće u borbu. Istovremeno se i druga napadačka grupa ubrzano kreće prema bici."

"Ova taktika omogućava kontinuirano gomilanje trupa, ali rezultira i značajnim gubicima za neprijatelja, zaključuju iz centra i dodaju: "Gubi se do 60 odsto oklopnih vozila u jednom napadu, kao i do polovine trupa. Ovakvi napadi dovode i do povećanih gubitaka među ukrajinskim jedinicama, što je za njih kritično."

Ista taktika primenjena je i u subotu u selu Robotine, koje su Rusi zauzeli. Najmanje dva oklopna vozila BMP-3 pratila su vozila za transport u ovo uništeno naselje. Iz vozila u pokretu izlazili su vojnici i skrivali se u urušenim zgradama.

Vozila BMP-3 potom su se povukla, puštajući pešake da se bore sami protiv ukrajinske 65. mehanizovane brigade i njenih dronova. Čini se da je vrlo malo Rusa preživelo, prenosi Forbs.

Rusi su isto pokušali i narednog dana, ovaj put s tri vozila BTR-82. Ukrajinska mina uništila je jedno vozilo. Drugo je navodno raketnim bacačem pogodio vojnik iz 118. mehanizovane brigade i tako barem privremeno zaustavio napad.

Za ovakve “banzai” napade Rusi plaćaju visoku cenu, a smatra se da ruske trupe zbog toga gube oko 800 vojnka dnevno. Iz ukrajinskog Ministarstva odbrane objašnjavaju i zašto su Rusi, kako procenjuje nezavisni analitičar Andrju Perpetua, otpisali ili napustili 19 oklopnih vozila u samo dva poslednja dana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: