Sreda, 28.02.2024.

18:11

Ana Brnabić za TV Prva: Veliki diplomatski uspeh i velika hrabrost predsednika Vučića VIDEO

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić bila je gošća na TV Prva.

Izvor: B92

Ana Brnabić za TV Prva: Veliki diplomatski uspeh i velika hrabrost predsednika Vučića VIDEO
Printscreen: TV Prva

Ona je govorila o današnjem samitu u Tirani, na kome je zahvaljujući zalaganju predsednika Vučića, izbačena reč "država" koja je stajala ispred tzv. Kosova.

Na početku gostovanja premijerka je istakla da je ovo velika i važna stvar.

"Kada je predsednik Vučić krenuo da elaborira sve to, verovatno su shvatili da je najlakše da izbace to iz rezolucije", rekla je Ana Brnabić.

Kako je istakla, to je jedna od najtežih stvari koje je uradio u poolednje vreme, te će ovo ostati zapisano u istoriji.

"Veliki diplomatski uspeh i velika hrabrost predsednika Vučića", rekla je Ana Brnabić.

O izveštaju ODIHR

"Konačno je stigao, danas je i objavljen... Da bi se održao narativ koji nije tačan, njima je bilo neophodno da prvi krenu sa narativom. ODIHR je prisutan u svim zemljama sveta, i nije nikada zabeleženo da neko pre nego je objavljen izveštaj izađe u javnost. To su objavili određenii mediji Junajted grupe", kazala je ona.

Kako kaže, taj izveštaj je mnogo objektivniji.

"Da li se slažemo sa svim u izveštaju? Apsolutno ne. Ali da li on dobro definiše preprouke i da li ćemo nastaviti da radimo na tome? Svakako da. Radiće se i dalje na implementaciji svih preporuka. Ono što pokazuje da izveštaj stavlja tačku na besmislice o izbornoj krađi, i da okrećemo novi list, nemamo vremena za gubljenje, pokazuje nekoliko stvari iz izveštaja. Dakle, manji je broj preporuka nego posle izbora 2022, dakle prioritetnih koje treba da ispunite. U tom finalnom je u aprilu 2022. bilo 9, sada ih ima 7. Preporuke za medije, tada ih je bilo 5, sada samo dve. Vidi se da su ovi izbori održani u boljem okruženju. Da li postoji prostor za unapređenje? Naravno da postoji. Neke od preporuka su identične ili slabije nego što imaju zemlje EU", rekla je.

Ana Brnabić je istakla dve važne stvari.

"Ono što ljudi treba da znaju je da se nigde ne pominje međunarodna istraga izbora, i pominje se formiranje radne grupe ako Vlada smatra da je to potrebno i ne postoji preporuka kakvu je tražila opozicija ili Proglas, koja kaže da liste ne mogu nositi naziv osoba koje nisu na listu. To stavlja tačke na laži i besmislice, koja je pravljena tendenciozno u vezi sa naregularonšću izbora. To je sada prošlost i idemo u budućnost", poručila je Ana Brnabić.

Formiranje vlasti

Brnabićeva je istakla da velike pritiske trpi Miloš Vučević, koji je predsednik SNS, a najveće predsednik Vučić.

"Postoji veliki pritisak članstva da se formira vlast u Beogradu. Rasprave su da li je većina legitimna ili ne. Stava je da legitimitet nije upitan, a pokret koji treba Mi glas iz naroda, čiji je nosilac bio Jerković, a ako on želi da podrži i imate matematičku većinu, imate i legitimitete. Vučiću je izuzetno stalo da matematika nije politika i da volja naroda mora da se poštuje i da ne dođemo više nikada u situaciju iz 2008. i 2012, kada je Đilas postao gradonačelnik i kada je to bila vlast bez legitimiteta, za koju Beograđani nisu glasali. Zbog tih razgovora je učešće Vučića na Samitu u Tirani, ta odluka će verovatno biti pomerena sa 1. na drugi mart. Pritisak da se formira vlast je veliki i mnogi u SNS-u misle da imamo pun legalitet, legitimitet i da to znači najodgovorniju moguću politiku. Mi vremena za gubljenje nemamo. Imamo ambiciozne planove za do kraja 2027, predstavio ih je predsednik Vučić projektom Skok u budućnost. Na kraju krajeva, veliki je uticaj predsednika pa ćemo videti šta će na kraju biti", rekla je ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Grci besni: Sprema se izdaja Srba

Grčki list Demokratija objavio tekst u kome je navedeno da se sprema nova izdaja Srba, jer je Grčka spremna da podrži "ludački" zahtev da se zločin u Srebrenici proglasi genocidom zato što to od nje traže Nemci.

11:58

23.5.2024.

1 d

Svet

Makron na kolenima: "Ne napuštajte Francusku"

Francuska podržava kompanije koje veruju u nju, rekao je njen predsednik Emanuel Makron u intervjuu objavljenom u sredu, odgovarajući na pitanje o mogućnosti da naftni gigant TotalEnergies zatraži upis na američku berzu.

9:22

23.5.2024.

1 d

Podeli: