"Izveštaj ODIHR-a je pozitivno istakao donošenje dva medijska zakona u mandatu ove Vlade"

Ministar informisanja, Mihajlo Jovanović je povodom izveštaja ODIHR-a o izborima izjavio da se u njemu pozitivno priznaju aspekti usvajanja medijskih zakona.

Izvor: B92

Sreda, 28.02.2024.

17:32

Photo: M.K./ATAImages

Istaknuto je da su u oktobru 2023. godine usvojeni novi Medijski zakoni, nakon opsežnih konsultacija sa relevantnim zainteresovanim stranama.

Zakoni su, između ostalog, dali novu definiciju političkog oglašavanja i uveli odredbe koje imaju za cilj sprečavanje neopravdanog mešanja u medije, kao i jačanje nezavisnosti REM-a. Takođe, novim Zakonom o elektronskim medijima produžena je zabrana emitovanja emitera o javnim funkcionerima koji učestvuju u promovisanju javnih infrastrukturnih projekata ako su kandidati, sa 10 na 30 dana pre dana izbora.

Kao što je predsednica Vlade, Ana Brnabić istakla, Izveštaj ODIHR-a konačno stavlja tačku na sve laži i besmislice oko izbora. Srbija je u prethodnih 7 godina ispunila
u potpunosti ili delimično 54 preporuka ODIHR-a, a 13 od 26 preporuka samo u mandatu ove Vlade. Po pitanju medija ovaj Izveštaj ima samo 2 preporuke, a posle izbora 2022. bilo je čak 5 preporuka.

"Nedopustivo je to što su juče mediji Junajted grupe objavili delove Izveštaja ODIHR pre nego da je finalni Izveštaj uopšte i objavljen, time se ugrožava rad ove demokratske međunarodne organizacije. Izveštaj, a pogotovo sadržaj prioritetnih preporuka, je potvrdio da su izbori bili fer, pošteni, transparentni i u skladu sa demokratskim normama, a preporuke ODIHR-a su mnogo blaže nego kod mnogih zemalja EU”, rekao je Jovanović i dodao da ODIHR kao najmerodavnije telo ne traži nikakvo poništavanje izbora, međunarodnu istragu niti bilo šta slično onome što priželjkuje opozicija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: