Srbija po svaku cenu čuva Kosovo: Iz deklaracije u Tirani izbačena sporna terminologija

Zalaganjem predsednika Srbije Aleksandra Vučića iz Deklaracije sa Samita u Tirani izbačene su tačke gde se Kosovo predstavlja kao država učesnica Samita.

Izvor: B92

Sreda, 28.02.2024.

14:25

Srbija po svaku cenu čuva Kosovo: Iz deklaracije u Tirani izbačena sporna terminologija
EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Ovako su glasile tačke 6 i 7 koje su izbačene, a koje se odnose na zemlje učesnice, jer Kosovo to nikako ne može biti, te te tačke ni po koju cenu nisu bile prihvatljive za Srbiju.

Važno je bilo iz tačaka izbaciti termin "država" (countries), jer predsednik Vučić nikada neće dozvoliti da se Kosovo predstavlja kao nezavisna država.

Tačka 6:

"Uvereni smo da je rat punog obima koji Rusija vodi protiv Ukrajine pokazao kritičnu potrebu i presudnu važnost ujedinjene i snažne Evrope sposobne da se suoči sa globalnim izazovima za mir i prosperitet naših naroda. Istakli smo da naše države spajaju zajedničke evropske vrednosti i vizija njihovog daljeg razvoja u okviru ujedinjene Evrope."

Tačka 7:

"Ponovo smo potvrdili našu odlučnost da intenziviramo zajedničke napore kako bismo osigurali dalji napredak i međusobnu podršku naših zemalja ka članstvu zemalja Zapadnog Balkana, Ukrajine i Republike Moldavije u Evropskoj uniji."

Posle intervencije šefa baše države i srpske delegacije, izmenjene tačke glase ovako:

Tačka 6:

"Uvereni smo da je rat punog obima koji Rusija vodi protiv Ukrajine pokazao kritičnu potrebu i ključni značaj ujedinjene i snažne Evrope, sposobne da se suoči sa globalnim izazovima za mir i prosperitet naših naroda. Naglasili smo da nas spajaju zajedničke evropske vrednosti i vizija njihovog daljeg razvoja u okviru ujedinjene Evrope."

Tačka 7:

"Ponovo smo potvrdili našu odlučnost da intenziviramo zajedničke napore kako bismo osigurali dalji napredak i međusobnu podršku ka članstvu regiona Zapadnog Balkana, Ukrajine, Republike Moldavije i Gruzije u Evropskoj uniji."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: