Sreda, 28.02.2024.

13:21

Vučić se izborio u Tirani: Iz deklaracije izbačene sankcije protiv Rusije FOTO/VIDEO

Predsednik Srbije obratio se medijima iz Tirane, gde se održava samit Ukrajina – Jugoistočna Evropa.

Izvor: B92

Vučić se izborio u Tirani: Iz deklaracije izbačene sankcije protiv Rusije FOTO/VIDEO
Foto: Profimedia

On je rekao da su prihvaćeni njegovi predlozi da se izbace predlozi o uvođenju sankcija Rusiji i o malignom uticaju Rusije.

"Pristali su da izbacimo deo o sankcijama i malignom uticaju Rusije, i da se izbaci konstrukcija 'naše države' i 'naše zemlje". Obavešteni smo da je to prihvaćeno. Nema sankcija, ne pominju se sankcije, ne pominje se ruski maligni uticaj".

Dodao je da Ukrajini nije nimalo lako i da on razume poziciju u kojoj se ta zemlja nalazi. "Nadam se da ćemo nastaviti da gradimo dobre odnose sa Ukrajinom", nastavio je predsednik Srbije.

"Ukrajina je prijatelj Srbije", rekao je Vučić, i dodao da, ono što je najvažnije, nije priznala nezavisnost tzv. Kosova. Prema njegovim rečima, Srbija se drži skupštinskih deklaracija i stavova Saveta za nacionalnu bezbednost.
"Ne zaboravite zašto je važno, na stranu što su to naši slovenski prijatelji, vi morate da imate u vidu, Ukrajina nigde nije priznala Kosovo. Rekao sam u svom izlaganju da je Ukrajina jedna od retkih zemalja koja može da govori o teritorijalnom integritetu, jer ona nije gazila nečiji tuđi teritorijalni integritet, kao većina drugih, a danas su im puna usta toga", rekao je Vučić.

Dodao je da je čak i predsednica tzv. Kosova Vljosa Osmani pred Rojtersovim kamerama rekla kako se zalaže za očuvanje teritorijalnog integriteta.

"Onda se vi pitate da li je moguće da takva vrsta dvoličja i licemerja bez presedana postoji", poručio je Vučić.

Naglasio je da je veoma važno da imamo dobre odnose sa Ukrajinom. Vučić je naveo da će Srbija, kao i do sada, nastaviti da pruža, u okviru svojih mogućnosti, humanitarnu pomoć ugroženom stanovništvu Ukrajine. Dodao je, takođe, da će Srbija ostati posvećena poštovanju međunarodnog humanitarnog prava. On nije hteo novinarima da otkrije ko je insistirao da se u tekst deklaracije ubaci zahtev za uvođenje sankcija Ruskoj Federaciji, rekavši samo "najmoćniji".

Istakao je da je razgovarao s ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, s kojim će imati i bilateralni susret. "Mi vodimo svoju politiku i ponosan sam na to, videli su kako su svi slušali šta sam govorio", rekao je Vučić.

Rekao je da je čuo kada je Zelenski zatražio i samit Ukrajine i Zapadnog Balkana, ali da u tom slučaju Srbija mora da napravi platformu za taj samit, onakvu kakva odgovara našoj zemlji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Podeli: