Jedna Putinova vojna komanda najavljuje rat velikih razmera

Novi vojni dekreti ruskog predsednika Vladimira Putina pokazuju da se on priprema za potencijalni rat velikih razmera sa NATO-om u budućnosti.

Izvor: B92

Utorak, 27.02.2024.

19:32

Jedna Putinova vojna komanda najavljuje rat velikih razmera
EPA-EFE/ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / POOL

Taj dekret odnosi se na ponovno uspostavljanje Moskovskog i Lenjingradskog vojnog okruga, izvestio je američki Institut za proučavanje rata (ISW), a prenosi Njuzvik.

Propagandisti Kremlja su rutinski upozoravali na predstojeći svetski rat.

Veze između Vašingtona i drugih država članica NATO-a i Moskve postale su sve zategnutije zbog Putinove odluke da pokrene rat u Ukrajini u februaru 2022. Ruski zvaničnici i gosti ruske državne televizije pozvali su na udare po američkom i zapadnom tlu zbog pomoći i oružja koje su Bajdenova administracija i druge članice NATO-a dale Kijevu.

Ruski predsednik je u ponedeljak potpisao ukaze o reorganizaciji ruske vojno-administrativne strukture. Jedan od ukaza lišava rusku Severnu flotu statusa zajedničkog štaba. Drugim ukazom se formalno ponovo uspostavljaju Lenjingradski vojni okrug i Moskovski vojni okrug. Pri tome, Lenjingradski vojni okrug preuzima većinu teritorije koja je ranije bila pod ruskom Severnom flotom, a Moskovski vojni okrug veći deo teritorije koja je ranije bila pod Zapadnom vojnom jedinicom, objavio je ISV u svojoj najnovijoj analizi sukoba u Ukrajini. .

ISW ističe da drugi ukaz koji je potpisao Putin uključuje i četiri regiona Ukrajine koje je Rusija anektirala u jesen 2022: Hersonsku, Zaporošku, Donjecku i Lugansku oblast, kao i Krim, okupiran 2014. godine.

"Uključivanje okupiranih i neokupiranih delova ukrajinske teritorije sugeriše da Rusija drži maksimalističke ciljeve u Ukrajini i nastoji da u potpunosti apsorbuje svih pet ukrajinskih teritorija u sastav Ruske Federacije", piše ISW.

Ponovno uspostavljanje moskovskog i lenjingradskog vojnog okruga podržava paralelne ciljeve konsolidacije i kontrole ruskih operacija u Ukrajini i priprema za potencijalni budući dugoročni rat velikih razmera protiv NATO-a, navodi ISW.

Ruski vojni analitičar Jurij Fedorov ranije je rekao ruskom istražnom sajtu Agenciji da ponovno uspostavljanje Lenjingradskog vojnog okruga znači da se Rusija sprema za moguće sukobe sa baltičkim zemljama i NATO alijansom.

Lenjingradski vojni okrug, koji se nalazi u blizini nove članice NATO-a, Finske, ključna je komponenta ruskih oružanih snaga koja nadgleda delove strategije nacionalne odbrane u zapadnom regionu Rusije.

Finska i Rusija imaju granicu od 1287 kilometara. Finska se pridružila NATO-u prošle godine kao odgovor na Putinovu sveopštu invaziju na Ukrajinu. Baltičke države - Estonija, Litvanija i Letonija, radile su tokom invazije na jačanju svoje odbrane dok su slale pomoć Ukrajini.

Švedska je uklonila poslednju prepreku za ulazak u NATO kada je mađarski parlament u ponedeljak ratifikovao njen zahtev za pridruživanje alijansi.

2010. godine, Lenjingradski vojni okrug je spojen sa Moskovskim okrugom, Severnom i Baltičkom flotom u Zapadni vojni okrug. Međutim, u avgustu prošle godine ruski ministar odbrane Sergej Šojgu najavio je aktivno formiranje ovih vojnih okruga, piše Nevsveek.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: