Utorak, 27.02.2024.

14:48

Pala odluka: Smanjuju školsko gradivo

Nova poljska vlada želi da smanji školsko gradivo za oko 20 odsto, jer smatra da su nastavnici i učenici preopterećeni obimnim nastavnim programom.

Izvor: Beta

Pala odluka: Smanjuju školsko gradivo
Ilustracija, foto: Depositphotos/racorn

Ministarka obrazovanja Barbara Novacka je, tokom posete školi u gradu Mislovice, rekla da se konsultuje sa stručnjacima o tome kako da se skrati nastavni plan i program, koji bi počeo da se primenjuje u srednjim školama od naredne školske godine, 1. septembra.

Smanjenje količine gradiva bi "omogućilo nastavnicima i učenicima da obrađuju gradivo mirnije i detaljnije, što bi rezultiralo efikasnijim obrazovanjem", saopštilo je Ministarstvo prosvete.

Izmene nastavnog plana za predmete istorije i književnosti, međutim, izazvale su negodovanje opozicionih političara, koji između ostalog kritikuju izbacivanje dela poljskog pape Jovana Pavla Drugog, kao i zločina ukrajinskih nacionalista nad poljskim civilima u Drugom svetskom ratu, prenosi Gardijan.

Obrazovanje je jedna od nekoliko oblasti u kojima novoizabrana vlada Donalda Tuska nastoji da sprovede reforme posle osmogodišnje vladavine desničarske partije Pravo i pravda (PiS).

Poljski učenici su tokom proteklih 20 godina beležili napredak na PISA testiranju, a prema najnovijiim rezultatima tog programa Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), kojim se procenjuju znanja i veštine iz matematike, čitanja i prirodnih nauka, Poljska je iznad proseka.

Zajedno sa Finskom, zabeležila je najbolji rezultat među zemljama EU po indeksu pismenosti koji procenjuje razumevanje pročitanog.

Na testu 2022. poljski đaci su, međutim, postigli lošije rezultate nego 2018, a Tuskova vlada tvrdi da su dostignuća u obrazovanju poništena reformama koje je sprovodio PiS.

Zamenik direktora Obrazovno-istraživačkog instituta Tomaš Gajderovič rekao je da je Poljska tokom protekle dve decenije beležila jedno od najbržih poboljšanja u istoriji PISA rangiranja, ali da se od 2018. učinak pogoršao.

"Škole se bore da sprovedu predviđen nastavni plan i program tokom obaveznog opšteg obrazovanja koje je Vlada PiS-a skratila sa devet na osam godina, a postoje i ozbiljni problemi sa ostvarenjem dobrobiti nastavnika i učenika", rekao je Gajderovič.

Političari PiS-a su kritikovali uklanjanje iz nastavnog plana za istoriju masakra u Voliniji tokom Drugog svetskog rata, kada su ukrajinski nacionalisti ubili desetine hiljada etničkih Poljaka.

Još neke izmene nastavnog plana i programa su sporne, kao na primer čitanje samo delova nacionalnog epa Pan Tadeuš Adama Mickijeviča, koji se smatra najvećim poljskim pesnikom.

Neka dela pape Jovana Pavla Drugog su potpuno izbačena iz obavezne lektire, a navodno će biti dodata savremenija literatura, kao što su romani poljske nobelovke Olge Tokarčuk, istaknute kritičarke prethodne vlasti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: