Gradske vlasti u strahu; "Očekujemo razoran zemljotres, građani da se pripreme..."

Vlasti u Turskoj već mesecima strahuju od mogućeg razornog zemljotresa, koji bi mogao da pogodi Istanbul, pa čak i da izazove cunami.

Izvor: B92

Utorak, 27.02.2024.

08:28

Gradske vlasti u strahu;
Ilustracija: Belish/ Shutterstock

Na brojnim lokacijama u gradu su postavljeni znaci za upozorenje na cunami, a na ojima se građani pozivaju da se hitno evakuišu u više delove grada, što dalje od Bosfora. Prvi znakovi postavljeni su u Bujčekmečeu, koji se nalazi u evropskom delu grada i uz obalu koja je gusto naseljena, a od mora je dele samo plaže i promenada.

Eftimios Lekas, profesor dinamičke tektonike primenjene geologije i upravljanja prirodnim katastrofama i predsednik OASP, još jednom je upozorio na veliki zemljotres u Istanbulu i dodao da su seizmolozi iz celog sveta dali slične procene.

"Rased Severne Anadolije koji počinje od Kaspija i završava se u Egejskom moru u dužini od 1.300 kilometara, ima samo jedan deo koji nije polomljen i nije izazvao veći zemljotres, a to je onaj koji se nalazi u podmorju južno od Istanbula“, rekao je on za ERT, povodom procena da se u Istanbulu očekuje jak zemljotres jačine do 7,5 stepeni Rihtera.

Istovremeno je pojasnio da nije reč o novom rasedu već o velikoj tektonskoj strukturi koja je ogranak Severnoanadolskog raseda. Drugi krak je onaj iz Nikomedije koji prolazi kroz Bursu i razdvaja se u dva kraka, 50 kilometara južnije.

On je rekao i da pravac ide ka Grčkoj.

"Oba ova raseda imaju jedan pravac Istok, Zapad. Dakle, oba raseda imaju projekciju u Egejskom moru, a ne u kontinentalnoj oblasti Grčke".

"Nisu ovo samo procene turskih seizmologa, već odgovaraju procenama iz celog sveta. Dakle, trenutno se pretpostavlja da očekujemo veliki zemljotres u Istanbulu", rekao je Lekas.

"Sam predsednik Erdogan vodi kampanju na osnovu zemljotresa i kaže da je njegov kandidat bolje u stanju da se nosi sa potencijalnom zemljotresom u Istanbulu. Dakle, razumete da u Istanbulu, pošto je to grad od 20 miliona ljudi, postoji veoma velika izloženost stanovništva", istakao je Lekas.

Lekas kaže da je alarm za Istanbul upaljen i da je grad ugrožen zbog prenaseljenosti i velikog broja objekata. Trećina kuća u Istanbulu je starogradnja, a sve je zidano pre nego što su izglasane nove građavinske regulativne.

"Ali, to nam ne govori mnogo... Tek prošle godine smo videli šta se dešava i sa novogradnjom. Tu im je bio najveći problem, te strukture su prošle godine eksplodirale u toku noći. Izgradnja u novom gradu Istanbulu prema aerodromu takođe se pokazala nebezbednom“, istakao je Lekas.

Lekas je ostavio otvorenu mogućnost da zemljotres zahvati područje Grčke, napominjući da su 1999. godine imali direktan efekat zemljotresa i bio je zemljotres u u Atini, 20 dana nakon Turske.

"Ali sada podudaranje nije potpuno i dvosmerno jer treba da vidimo kada će se zemljotres desiti, kakve će dinamičke i geometrijske karakteristike imati, pa da vidimo da li će uticati na grčko područje. Možda neće uticati na njega, ali videćemo“, rekao je profesor.

Podsetimo, Tursku je prošle godine u februaru pogodila serija razornih zemljotresa koja je sravnila brojne gradove u blizini granice sa Sirijom. Broj žrtava u obe države premašio je 50.000, a porušeno je na stotine hiljada objekata gotovo do temelja.

I godinu dana nakon razornih potresa mnoge porodice i dalje žive u privremenim smeštajima i prikolicama, jer su u potresu izgubili sve ono što su za života stekli.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

23 h

Podeli: