Srbi u Ranilugu nisu mogli da podignu dinarska primanja

Srbi koji žive u opštini Ranilug na KiM i koji iz budžeta Srbije dobijaju primanja u dinarima, nisu mogli danas da podignu primanja u pošti u toj opštini.

Izvor: Tanjug

Utorak, 27.02.2024.

14:57

Srbi u Ranilugu nisu mogli da podignu dinarska primanja
Shutterstock/Dmitrijs Kaminskis

Oko stotinak Srba bilo je jutros ispred pošte u Ranilugu, ali nisu mogli da podignu primanja u dinarima.

Prema uredbi centralne banke u Prištini koja je 1. februara stupila na snagu, jedina valuta dozvoljena za gotovinska plaćanja na KiM je evro, što znači zabranu upotrebe dinara, pri čemu je Priština od 1. februara u nekoliko navrata sprečila dostavljanje dinara na KiM, zbog čega dinara nema ili su isplate ograničene.

Nakon stupanja na snagu te odluke, Srbi iz Kosovskog pomoravlja primorani su da za svoje plate, penzije i socijalna davanja putuju do Bujanovca iili Vranja, što iziskuje dodatne troškove i višesatno zadržavanje na administrativnim prelazima, prenosi RTV Puls.

''Kao što vidite, u Pošti u Ranilugu nema novca i nema nade da se može podići. Mi ne možemo da opstanemo, ne možemo svoju decu da prehranimo'', rekao je jedan od onih koji su čekali da podignu novac, Ivica Kitanović.

Među onima koji nisu podigli novac bila je i Zorica Tomić, majka troje dece iz Raniluga, koja živi od socijalne pomoći i dečjeg dodatka.

''Teško se snalazimo. Moramo po novac da idemo u Bujanovac i Vranje, čekamo i po dva sata, decu moramo da povedemo, sve nas to košta više od dve hiljade dinara'', rekla je Zorica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

11 h

Podeli: