Milanovićev kabinet tvrdi: Plenković bi uveo zemlju i vojsku u rat

Kabinet hrvatskog predsednika Zorana Milanovića optužio je danas Andreja Plenkovića da je "premijer opasnih namera".

Izvor: B92

Utorak, 27.02.2024.

16:59

Milanovićev kabinet tvrdi: Plenković bi uveo zemlju i vojsku u rat
EPA-EFE Filip Singer

Oni su naveli da bi Plenković da može odveo zemlju i hrvatske vojnike u rat u Ukrajini, uz zahtev da šef izvršne vlasti odgovori na neka pitanja, među kojima je i zašto forsira vraćanje obaveznog služenja vojnog roka.

“Izjava predsednika Vlade Andreja Plenkovića nakon što se vratio sa samita zapadnih saveznika Ukrajine u Parizu potvrdila je definitivno da je Andrej Plenković premijer opasnih namera koji bi, da može, odveo Hrvatsku i hrvatske vojnike u rat u Ukrajini. Iz njegovih reči jasno proizlazi da 'Hrvatska nije ponudila slanje svojih vojnika u Ukrajinu' samo i jedino zbog toga što Plenković sada ne može da računa na podršku Hrvatskog sabora i Predsednika Republike za takvu ludost", navodi se u saopštenju Milanovićevog kabineta.

Plenković je ranije danas izjavio da Hrvatska na samitu u Parizu nije nudila slanje vojnika u Ukrajinu jer su im nedostajala četiri glasa u Hrvatskom saboru da se odobri učešće Hrvatske u misiji obučavanja ukrajinskih vojnika, pa, kako je naveo, “budući da nismo uspeli ni tu simboliku, onda nismo ni nudili opciju o tome da hrvatski vojnici idu u Ukrajinu”.

U saopštenju s Pantovčaka se konstatuje da Plenković do danas nije prežalio što je Hrvatski sabor sprečio indirektno uključivanje Hrvatske u rat u Ukrajini, te da mu posebno smeta što sada ne može Hrvatsku da odvede u još veću katastrofu, odnosno ne može samovoljno da ponudi slanje hrvatskih vojnika u Ukrajinu.

"Da nema Hrvatskog sabora i Predsednika Republike, jasno je, Plenković bi Hrvatsku direktno uključio u rat u Ukrajini", poručuju iz Milanovićevog kabineta. Ukazuju da zbog bezbednosti i interesa Hrvatske i njenih građana, Andrej Plenković stoga mora dati jasne odgovore na neka pitanja. "O čemu se tačno razgovaralo u Parizu i šta je Plenković tamo obećao u ime Hrvatske (kao što je lani obećao obuku ukrajinskih vojnika bez konsultacija s Predsednikom Republike)? U čije ime i za čiji interes Plenković sebi uzima pravo da učestvuje u raspravama o učešću hrvatskih vojnika u ratu u Ukrajini? Forsira li Plenković uvođenje obvezne vojne obuke u Hrvatskoj zato da bi pripremio hrvatske vojnike za slanje u rat u Ukrajinu?", pitanja su na koja se traži odgovor Plenkovića.

Ponovili su da je Milanovićev stav čvrst i jasan da dok je predsednik države i vrhovni komandant Oružanih snaga Republike Hrvatske ni jedan hrvatski vojnik neće ići da ratuje u Ukrajinu.

"Jedino rešenje rata u Ukrajini je postizanje mirovnog sporazuma koji će sprečiti nove žrtve i spasiti hiljade života. Predsednik Republike to govori od početka rata i to će biti njegova politika i ubuduće. Iako je Andrej Plenković zbog lične promocije očito spreman da učestvuje u kreiranju alibija za neuspehe dosadašnje briselske strategije zaustavljanja rata u Ukrajini, Predsednik Republike garantuje da Hrvatska i njeni vojnici u tome neće učestvovati", poruka je iz Kabineta Milanovića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ministarstvo donelo odluku: Zatvaraju se škole

Zbog toplotnog talasa u Bangladešu, Ministarstvo prosvete i Ministarstvo osnovnog obrazovanja u toj zemlji saopštili su da će obrazovne ustanove biti zatvorene na sedam dana, zaključno sa 27. aprilom.

8:09

21.4.2024.

1 d

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

17 h

Podeli: