Utorak, 27.02.2024.

07:40

Vučić nastavio konsultacije o mandataru, danas sa još dve liste FOTO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nastavio je danas konsultacije o kandidatu za predsednika Vlade.

Izvor: Tanjug

Vučić nastavio konsultacije o mandataru, danas sa još dve liste FOTO
FOTO TANJUG/ RADE PRELIÆ

Na razgovore su pozvani predstavnici Saveza vojvođanskih Mađara i liste "Usame Zukorlić – Ujedinjeni za pravdu – Stranka pravde i pomirenja – Bošnjaci Sandžaka – Tomislav Žigmanov – Demokratski savez Hrvata u Vojvodini".

Vršilac dužnosti predsednika SVM Balint Pastor sa saradnicima, među kojima je i Elvira Kovač, stigao je oko 10.20 u zgradu generalnog sekretarijata predsednika Republike na Andrićevom vencu.

Pastor je, nakon razgovora sa Vučićem, rekao da na konsultacijama o mandataru i formiranju nove vlade nije bilo reči o funkcijama koje bi eventualno mogle da pripadnu SVM, ali da ta stranka želi da bude deo vladajuće većine i nastavi saradnju da bi ostvarila svoj program.

"Cenimo odgovoran pristup predsednika, što na ovaj način pristupa razgovorima i nešto najprirodnije je bilo da se odazovemo na poziv predsednika Republike", rekao je Pastor novinarima posle sastanka.

On je napomenuo da se promenila situacija u odnosu na raniju, s obzirom na činjenicu da je do sada predsednik Republike bio ujedno i predsednik Srpske napredne stranke. "To sada trenutno više nije tako i zato nije bilo reči o funkcijama", objasnio je Pastor i dodao da su razgovarali o infrastrukturnim projektima, između ostalog i o međunarodnoj izložbi Ekspo 2027, i kako SVM vidi dalji razvoj Srbije i u Srbiji AP Vojvodine.

On je dodao da su razgovarali o tome da svakako SVM želi da bude deo ovladajuće većine, kao što je to bilo 2014. godine, te da žele da nastave saradnju da bi ostvarili svoj program.

"Za taj program smo dobili 65.000 glasova, odnosno 5.000 glasova više nego što smo imali na prethodnim izborima, imamo mandat više u Narodnoj skupštini Republike Srbije i ostavili smo primerak nacrta koalicionog sporazuma koji smo mi sastavili i koji je usvojen na sednici Saveta Saveza vojvođanskih Mađara", rekao je Pastor novinarima posle sastanka.

Prema njegovim rečima, to je dokument od deset i po stranica sa jednim prilogom o infrastrukturnim projektima i očekuje da se vrlo brzo nastave razgovori sa predsednikom Srpske napredne stranke.

Na pitanje koji nivo učešća u vlasti je za njih prihvatljiv, Pastor je rekao da o tome na sastanku nije bilo reči, ali je ponovio da je način na koji su bili predstavljeni prethodnih godina bio delotvoran za pripadnike mađarskog naroda u Srbiji.

"To je bilo na nivou državnih sekretara na republičkom nivou, a što se tiče Autonomne pokrajine Vojvodine, o tome ćemo tek posebno da razgovaramo. Nama je, kao i do sada, program najbitniji", poručio je Pastor.
Vučić se, posle sastanka sa SVM, sastao sa predstavnicima liste "Usame Zukorlić – Ujedinjeni za pravdu – Stranka pravde i pomirenja – Bošnjaci Sandžaka –Tomislav Žigmanov – Demokratski savez Hrvata u Vojvodini", a razgovor s njima počeo je oko 11.45 sati.

Razgovorima sa predstavnicima lista "Politička borba Albanaca se nastavlja – Šaip Kamberi" i "Ruska stranka – Slobodan Nikolić" Vučić je u ponedeljak počeo konsultacije o kandidatu za predsednika Vlade.

Kako je predviđeno Ustavom, predsednik predlaže Skupštini kandidata za predsednika Vlade pošto sasluša mišljenje predstavnika izabranih izbornih lista i predlaže onog kandidata koji može da obezbedi izbor Vlade.

Posle izbora 17. decembra, ukupno je 10 izbornih lista prešlo cenzus.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: