Ponedeljak, 26.02.2024.

22:15

Završene rasprave u Hagu: Većina traži uspostavljanje palestinske države

Najviši sud Ujedinjenih nacija u Hagu je završio istorijski sastanak o izraelskoj okupaciji palestinskih teritorija.

Izvor: index.hr

Završene rasprave u Hagu: Većina traži uspostavljanje palestinske države
Foto: Tanjug/AP Photo/Peter Dejong

Većina država je na saslušanju izjavila da Izrael krši međunarodno pravo.

Većina zemalja podržava rešenje sa dve države

Tokom šest dana, Međunarodni sud pravde saslušao je dosad neviđen broj zemalja, njih 52, a većina njih je utvrdila da Izrael krši međunarodno pravo i pozvali su na uspostavljanje nezavisne palestinske države.

"Prava prepreka miru je očigledna, sve dublja izraelska okupacija palestinskih teritorija, uključujući istočni Jerusalim i neuspeh u sprovođenju vizije dve države, Izraela i Palestine koji žive jedni pored drugih," rekao je između ostalih zamenik turskog ministra spoljnih poslova Ahmet Jildiz.

Saslušanja su se bavila zahtevom Generalne skupštine UN za neobavezujućim mišljenjem o zakonitosti izraelske politike. Sud će objaviti mišljenje u "dogledno vreme". U proseku se savetodavna mišljenja objavljuju šest meseci nakon usmenog postupka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: