Ponedeljak, 26.02.2024.

21:29

Ukrajina je počela pregovore: "Po nalogu Volodimira Zelenskog..."

Ukrajina je počela pregovore sa Norveškom o zaključivanju bilateralnog bezbednosnog sporazuma, saopštila je pres služba kabineta predsednika.

Izvor: Tanjug

Ukrajina je počela pregovore:
Foto: Profimedia

"Po nalogu predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog i šefa Kabineta predsednika Andrija Jermaka i u skladu sa Zajedničkom deklaracijom G7 o podršci Ukrajini, zamenik šefa kabineta predsednika Igor Žovkva započeo je pregovore sa Norveškom o zaključivanju bilateralnog sporazuma o bezbednosti", navodi se u saopštenju, prenosi Ukrinform.

Napominje se da je norvešku delegaciju predvodio specijalni predstavnik Ministarstva spoljnih poslova Norveške za Ukrajinu Kristijan Sise.

"Norveška je naš ključni partner u severnoj Evropi... Zato je važno da smo danas započeli proces formalizacije bezbednosnih obaveza naših država", napomenuo je Žovkva.

Strane su razgovarale o glavnim strukturnim elementima budućeg sporazuma i dogovorile raspored daljeg rada.

Za sprovođenje dogovora sa samita NATO u Viljnusu, Ukrajina zaključuje bilateralne bezbednosne sporazume sa zemljama članicama Alijanse.

Ranije su sklopljena četiri sporazuma – sa Velikom Britanijom, Francuskom, Nemačkom i Danskom.

Osim toga, 24. februara ove godine, Ukrajina je potpisala sporazume o bezbednosnim garancijama sa Italijom i Kanadom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Dobili su naređenje: Zatvarajte sve

Kanada je naredila da dve tehnološke kanadske kompanije Bluvec Technologies i Pegauni Technology obustave poslovanje, zbog zabrinutosti za nacionalnu bezbednost, saopštilo je kanadsko ministarstvo za inovacije.

9:53

25.5.2024.

1 d

Svet

"Brže, gomilajte dok EU ne odreaguje"

Evropa gomila zalihe kafe kako bi izbegla teškoće koje bi mogle izbiti početkom naredne godine stupanjem na snagu uredbe Evropske unije o suzbijanju krčenja šuma, objavila je Međunarodna organizacija za kafu (ICO).

13:19

25.5.2024.

1 d

Podeli: