Kolaps u prestonici, nastao je haos FOTO/VIDEO

Poljoprivrednici su zapalili gomile guma u Briselu tokom protesta na kojem su tražili akciju povodom niskih cena njihovih proizvoda u supermarketima.

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.02.2024.

17:50

Kolaps u prestonici, nastao je haos FOTO/VIDEO
Foto: Tanjug/AP Photo/Harry Nakos

Protest se održava u vreme sastanka ministara poljoprivrede članica Evropske unije, koji razgovaraju o krizi u ovom sektoru.

Interventna policija je upotrebila vodene topove protiv demonstranata koji su bacali flaše i jaja, dok je oko 900 traktora blokiralo delove Brisela na maloj udaljenosti od zatvorenog područja u kome se održava sastanak ministara.
Foto: Tanjug/AP Photo/Harry Nakos
Danas je protest održan i u Madridu, gde su poljoprivrednici iz cele Španije duvali u pištaljke, zvonili i udarali u bubnjeve, pozivajući EU da smanji birokratiju i odustane od pojedinih izmena zajedničke poljoprivredne politike.

"Nemoguće je izdržati ova pravila, oni žele da danju radimo na njivi, a da se bavimo papirologijom noću, muka nam je od birokratije", rekao je Roberto Rodrigez, koji uzgaja žitarice i cveklu u centralnoj provinciji Avila.

Poljoprivrednici širom Evrope organizovali su proteste u prethodnim sedmicama zahtevajući da nadležni preduzmu mere povodom niskih cena u supermarketima, jeftinog uvoza koji ugrožava lokalne proizvođače i strogih ekoloških pravila EU.

Kao odgovor na proteste poljoprivrednika, EU je već ublažila neke delove svoje ekološke politike i u klimatskoj mapi za 2040. godinu ukinula cilj smanjenja emisija iz poljoprivredne proizvodnje.
  • Pročitajte i:


Prestonica je blokirana FOTO/VIDEO

"Ključa" u Atini VIDEO

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: