Ponedeljak, 26.02.2024.

15:43

Lukašenko, loše vesti. Doneli su odluku

Savet Evrope danas je doneo odluku o produženju restriktivnih mera u Belorusiji za još godinu dana, odnosno do 28. februara 2025.

Izvor: B92, Tanjug

Lukašenko, loše vesti. Doneli su odluku
Foto: Profimedia/RUSSIAN STATE-OWNED AGENCY SPUTNIK

Odluka je doneta na osnovu godišnjeg pregleda restriktivnih mera, saopšteno je danas iz Saveta.

Mere su produžene na još godinu dana zbog, kako se navodi, drastičnog pogoršanja stanja ljudskih prava u Belorusiji, kao i stalne umešanosti te zemlje u vojnu agresiju Rusije na Ukrajinu.

''Od avgusta 2020. EU je uvela nekoliko uzastopnih rundi individualnih i sankcija upućenih za celokupne sektore, protiv onih koji su odgovorni za unutrašnju represiju i kršenje ljudskih prava u Belorusiji, i u kontekstu beloruskog učešća u ratu Rusije protiv Ukrajine. Ovim merama EU signalizira odgovornim političkim i ekonomskim akterima da njihovo delovanje i podrška režimu i Rusiji dolaze uz cenu'', navodi se u saopštenju.

Pojedinačne restriktivne mere uključuju zamrzavanje finansijskih sredstava i zabranu stavljanja sredstava na raspolaganje, a fizička lica dodatno podležu zabrani putovanja u zemlje Evropske unije.

Na spisku onih kojima su uvedene sankcije sada su 233 lica, uključujući beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka, kao i 37 entiteta.

''Belorusija takođe ostaje predmet ciljanih ekonomskih sankcija, uključujući ograničenja u finansijskom sektoru, trgovini, robi dvostruke namene, tehnologiji i telekomunikacijama, energetici, transportu i drugima'', saopšteno je iz Saveta Evrope.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Grci besni: Sprema se izdaja Srba

Grčki list Demokratija objavio tekst u kome je navedeno da se sprema nova izdaja Srba, jer je Grčka spremna da podrži "ludački" zahtev da se zločin u Srebrenici proglasi genocidom zato što to od nje traže Nemci.

11:58

23.5.2024.

1 d

Svet

Makron na kolenima: "Ne napuštajte Francusku"

Francuska podržava kompanije koje veruju u nju, rekao je njen predsednik Emanuel Makron u intervjuu objavljenom u sredu, odgovarajući na pitanje o mogućnosti da naftni gigant TotalEnergies zatraži upis na američku berzu.

9:22

23.5.2024.

1 d

Podeli: