Još jedan A-50 će pasti...

Ruska vojska navodno ima samo nekoliko svojih cenjenih špijunskih aviona A-50, jer su ostali uništeni, izjavio Kirilo Budanov.

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.02.2024.

10:08

Još jedan A-50 će pasti...
EPA-EFE/EVGENY BIYATOV / HOST PHOTO AGENCY / POOL MANDATORY CREDIT

Avion Beriev A-50, takođe poznat pod nazivom NATO-a “Mainstai“, je avion za rano upozoravanje i kontrolu koji Rusija koristi za praćenje ukrajinske protivvazdušne odbrane.

Avion obično leti sa posadom do 15 članova osoblja i procenjuje se da košta preko 300 miliona dolara.

Ruska vojska trenutno raspoređuje modernizovanu verziju aviona, poznatu kao A-50U, koja, između ostalog, zamenjuje analogne sisteme originalne letelice digitalnim za brže praćenje signala i otkrivanje ciljeva.

Ukrajinsko vazduhoplovstvo je u petak saopštilo da je oborilo letelicu A-50U iznad Azovskog mora u blizini grada Primorsko-Ahtarsk, drugi od cenjenih špijunskih aviona za čije uništavanje je Kijev preuzeo odgovornost od početka ove godine.

Uprkos tvrdnjama ukrajinskih zvaničnika, ruski vojni blogeri su kasnije tvrdili da je letelica slučajno oborena “prijateljskom vatrom“.

Budanov, šef Glavne obaveštajne uprave ukrajinskog Ministarstva odbrane, takođe je u nedelju tvrdio da je, u svetlu ova dva nedavna obaranja ruskih špijunskih aviona, ruska vojska ima samo šest A-50 koji su im ostali u funkciji.

On je na forumu “Ukrajina 2024. “ rekao da, ako bi im još jedan takav avion bio oboren, ruske snage ne bi mogle da ih raspoređuju u svako doba dana.

“Ostalo je još šest aviona“, rekao je Budanov. "To su dve pune smene. Još jedan A-50 će 'pasti' i moraće da se prekine danonoćno dežurstvo", dodao je on, a preneo je Njuzvik.

Ruski zvaničnici još nisu potvrdili niti demantovali tvrdnje Ukrajine o gubicima A-50.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

23 h

Podeli: