Huti presekli podvodne kablove: Komunikacija između Evrope i Azije ugrožena

Uspešno presecanje četiri kabla, za koje se veruje da pripadaju AAE-1, Seacom, EIG i TGN, predstavlja ozbiljan prekid komunikacija između Evrope i Azije.

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.02.2024.

09:29

Huti presekli podvodne kablove: Komunikacija između Evrope i Azije ugrožena
EPA-EFE/YAHYA ARHAB

Četiri podvodna komunikaciona kabla između Saudijske Arabije i Džibutija povučena su iz upotrebe poslednjih meseci, verovatno kao rezultat napada jemenskih pobunjenika Huti koje podržava Iran, navodi se u ekskluzivnom izveštaju izraelskog novinskog sajta Globes.

Većinu neposredne štete apsorbovaće zalivske države i Indija, naveo je Globes.

Kabl AAE-1 povezuje istočnu Aziju sa Evropom preko Egipta, povezujući Kinu sa Zapadom preko zemalja kao što su Pakistan i Katar.

Kablovski sistem Europe India Gatevai (EIG) povezuje južnu Evropu sa Egiptom, Saudijskom Arabijom, Džibutijem, UAE i Indijom.

Seacom kabl povezuje Evropu, Afriku i Indiju i povezan je sa Južnom Afrikom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: