Ponedeljak, 26.02.2024.

08:19

Netanijahu najavio obrt: Možda odložimo...

Izraelska vojna ofanziva na južni palestinski grad Rafu mogla bi da bude "donekle odložena" ukoliko se postigne dogovor o prekidu vatre između Izraela i Hamasa.

Izvor: Tanjug

Netanijahu najavio obrt: Možda odložimo...
Foto: Profimedia

Ovi je rekao premijer Izraela Benjamin Netanijahu dodajući da bi apsolutna pobeda nad Hamasom mogla da se ostvari nekoliko nedelja nakon što ofanziva počne.

Netanijahu je u nedelju potvrdio za CBS da su razgovori o višenedeljnom prekidu vatre i puštanju talaca u toku, ne iznoseći više detalja.

Razgovori o privremenom primirju nastavili su se u nedelju na nivou specijalnih predstavnika svih strana, prenela je egipatska državna televizija Al Kahera, citirajući egipatskog zvaničnika koji je rekao da će se razgovori nastaviti u Kairu.

U postizanju dogovora učestvuju Egipat, Katar i SAD, a prisutni su i predstavnici Izraela.

Netanijahu je rekao da će ove nedelje predložiti ratnom kabinetu da odobri operativne planove, koji uključuju evakuaciju palestinskih civila na drugu lokaciju u Pojasu Gaze iz Rafe, navodi AP.

"Kada počne operacija, intenzivna faza borbi potrajaće nedeljama, a ne mesecima. A ukoliko ne budemo imali dogovor, to ćemo učiniti svakako", rekao je on za CBS i naglasio da je šest preostalih Hamasovih bataljona skoncentrisano u Rafi.

Savetnik za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džejk Saliven rekao je za NBC da predsednik Džozef Bajden nije obavešten o planovima za Rafu.

"Verujemo da ova operacija ne treba da počne dok ili ukoliko ne vidimo plan kako će da se zaštite civili", rekao je Saliven.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: