"Hrvatska je pobednica, Srbiju je pobedila. Mi smo u EU i NATO"

Nekadašnji ministar odbrane Hrvatske Ante Kotromanović protivi se vraćanju obaveznog vojnog roka.

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.02.2024.

10:33

EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

Posebno mu smeta, kako je objasnio, što je u Hrvatskoj to neki odgovor Srbiji, koja ima pravo da modernizuje svoju vojsku.

Kotromanović je, u razgovoru za zagrebačku N1, rekao da Hrvatsku ne bi trebalo da opterećuje to što radi Srbija.

"Oni imaju potpuno pravo, i to je u redu, da moderniziraju vojne snage, ne moramo i ne treba biti opterećen stvarima koje radi Srbija", naveo je Kotromanović.

Smatra da je Hrvatska pobednica, jer je, kako navodi, Srbiju pobedila u ratu i postala je članica EU i NATO.

Smatra i da vojska nikoga ne može da prevaspita i da Hrvatska žuri sa vraćanjem obaveznog vojnog roka, jer će time, kako kaže, Oružane snage biti dovedene u nezgodnu situaciju.

Prema njegovom mišljenju, sve treba sistemski i temeljno pripremiti. One koji zagovaraju vraćanje obaveznog vojnog roka poziva da kažu ko je Hrvatskoj pretnja.

"Moraju reći da li nam je pretnja Srbija, Mađarska ili Rusija. Morate nam reći koje su to bezbednosne pretnje. Bezbednosni okvir je promenjen, da, ali to ne znači da mi moramo da radimo nepromišljene stvari", rekao je Kotromanović.

Dodao je i da ima sina od 18 godina i smatra da ga, osim njega, niko, pa ni vojska, ne može vaspitati.

"Koga je JNA vaspitala? Bili smo tamo 12 meseci, tupili bezveze i nismo ništa naučili", zaključio je Kotromanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: