Nov napad Izraela na Siriju, ubijeni članovi Hezbolaha

Dva člana libanskog Hezbolaha ubijena su rano jutros u izraelskom napadu na kamion u Siriji, kraj granice sa Libanom.

Izvor: Beta

Nedelja, 25.02.2024.

11:28

Nov napad Izraela na Siriju, ubijeni članovi Hezbolaha
Foto: Profimedia

Izrael je izveo stotine napada na Siriju od početka građanskog rata u toj susednoj zemlji 2011. godine, uglavnom ciljajući organizacije bliske Iranu, uključujući Hezbolah, saveznike sirijskog režima, te sirijsku vojsku.

Ti napadi su pojačani od početka rata u Pojasu Gaze između Izraela i palestinske islamističke organizacije Hamas.

Opservatorija sa sedištem u Velikoj Britaniji je navela da je raketa ispaljena na jedan kamion između provincije Homs i predgrađa Damaska.

Sirijski državni mediji nisu izvestili o napadu, a ni Hezbolah nije odmah ništa komentarisao.

Damask i njegova predgrađa su često meta izraelskih udara. U prethodnom, u sredu, pogođena je stambena zgrada u tom glavnom gradu Sirije.

Poginulo je troje ljudi, uključujući jednog Sirijca i dva stranca, kako je navela Opservatorija.

Ona je 10. februara javila da je poginulo troje ljudi u izraelskom napadu na zgradu zapadno od Damaska, na području gde su prisutni pripadnici libanskog Hezbolaha i drugih proiranskih organizacija.

Od početka rata Izraela i palestinskog Hamasa 7. oktobra, Hezbolah je objavio pogibiju najmanje 14 svojih boraca.

Izraelska vojska je nagovestila 4. februara da je napala sa kopna i iz vazduha više od 50 meta u Siriji od 7. oktobra prošle godine.

Izrael retko preuzima odgovornost za napade u Siriji, ali je više puta upozorio da neće dozvoliti da Iran proširi svoje prisustvo u toj zemlji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: