Stižu čestice pustinjskog peska iz Sahare u Srbiju

U Srbiji će narednih dana temperature će biti za 10 stepeni više od proseka za ovo doba godine.

Izvor: B92

Nedelja, 25.02.2024.

13:01

Stižu čestice pustinjskog peska iz Sahare u Srbiju
Shutterstock/Carmen Hauser

Iako je do početka proleća ostalo nešto manje od mesec dana, može se reći da je u našoj zemlji proleće već uveliko počelo.

Srbija će do kraja ovog meseca i početkom marta i dalje biti pod uticajem ciklonske aktivnosti sa Atlantika i Mediterana, što će uslovljavati južna strujanja i dotok tople vazdušne mase sa Mediterana i sa severa Afrike, a istovremeno će višim slojevima atmosfere stizati i čestice pustinjskog peska iz Sahare, pa se u danima i u predelima sa kišom očekuje prljava kiša, što se može videti uglavnom na vozilima.

Reč je o prirodnoj pojavi, uobičajenoj pri aktuelnoj sinoptičkoj situaciji.

Dakle, nakon toplog februra i mart će započeti u znaku veoma toplog vremena, a prema trenutnim prognozama ne očekuje značajnije zahlađenje.

Ozbiljan nedostatak snega i dalje se očekuje i na višim planinama, tako da će snežnog pokrivača biti samo iznad 1600 metara nadmorske visine, visine 10 do 15 centimetara.

Kopaonik danas meri 18 cm i reč je o jednoj od najlošijih sezona kada je sneg u pitanju poslednjih godina.

Niže planine, poput Zlatibora i drugih visine od 1000 do 1500 metara ovog februara skoro i da nisu imale sneg i snežni pokrivač ili tek u svega par kratkotrajnih navrata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: