Subota, 24.02.2024.

23:15

Berbok o isporuci oružja: "Razbijamo glavu"

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok danas je izjavila da Nemačka još uvek razmatra da li da Ukrajini isporuči oružje dugog dometa.

Izvor: Tanjug

Berbok o isporuci oružja:
EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

"Naravno, sve (što se tiče vojne podrške) što mi isporučujemo je premalo", rekla je ona na konferenciji za novinare nakon nenajavljene posete Ukrajini, preneo je Rojters.

"Razbijamo glavu, posebno tokom protekle godine, o pitanju kako isporučiti više, uključujući i dalekosežne sisteme naoružanja", rekla je ona na skupu kojem je prisustvovao i njen ukrajinski kolega Dmitro Kuleba.

"Potpuno je razumljivo da ljudi u Ukrajini kažu potrebno nam je više svega", rekla je Berbok. Ukrajinski lideri traže od svojih zapadnih kolega da im isporuče nove sisteme naoružanja, pre svega rakete dužeg dometa za gađanje iza ruskih linija, kao što su američki ATACMS i nemačke krstareće rakete Taurus, piše Rojters.

Nemački poslanici su u četvrtak odobrili dalju vojnu podršku Ukrajini, uključujući sisteme dugog dometa, ali su odbacili poziv opozicije da se Taurus isporuči Kijevu. Nemački zvaničnici su naveli zabrinutost da bi rakete mogle da dovedu do eskalacije rata unutar ruske teritorije i da bi se na to moglo gledati kao na direktniju nemačku umešanost u sukob.

Sve o sukobu u Ukrajini iz minuta u minut možete pratiti ovde.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Grci besni: Sprema se izdaja Srba

Grčki list Demokratija objavio tekst u kome je navedeno da se sprema nova izdaja Srba, jer je Grčka spremna da podrži "ludački" zahtev da se zločin u Srebrenici proglasi genocidom zato što to od nje traže Nemci.

11:58

23.5.2024.

9 h

Podeli: