EU jasna: Ukrajinci dobili podršku

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj razgovarao je sa ukrajinskim ministrom spoljnih poslova Dmitrom Kulebom.

Izvor: B92

Subota, 24.02.2024.

17:05

EU jasna: Ukrajinci dobili podršku
Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Borelj je Kulebi kazao povodom dvogodišnjice rata u Ukrajini da će se podrška EU toj zemlji nastaviti.

"EU stoji uz Ukrajinu od prvog dana i nastavićemo da to činimo sa jednim ključnim prioritetom- pozivam države članice da pruže dodatnu vojnu podršku", poručio je Borelj na platformi X.

On je, uoči virtuelnog sastanka G7 sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim istakao da grupa sedam najrazvijenijih zemalja sveta stoji uz Ukrajinu i da se zalaže za poštovanje suvereniteta, nezavisnosti, međunarodnog prava, globalne bezbednosti, slobode i mira.

Sastanak je, kao predsedavajuća G7, sazvala italijanska premijerka Đorđa Meloni, koja povodom dvogodišnjice rata boravi u Kijevu.

U Kijev su doputovali i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, premijer Belgije Aleksandar De Kro i i kanadski premijer Džastin Trudo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant se oglasio: Spremamo se za rat

Francuska mornarica se priprema za potencijalne vojne operacije usred sve većeg rizika od oružanog sukoba, rekao je komandant francuske borbene grupe nosača admiral Žak Malar.

14:21

11.4.2024.

1 d

Podeli: