Subota, 24.02.2024.

15:35

"Pobedićemo, i to će biti najbolji dan u našim životima"

Ukrajina će "poraziti" Rusiju, izjavio je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski danas, na obeležavanju dve godine od početka sukoba sa Rusijom.

Izvor: index.hr

EPA-EFE/MADS CLAUS RASMUSSEN DENMARK OUT

Ova izjava se mnogima ne čini realna, obzirom na to da ona dolazi u vreme kada je Ukrajina oslabljena i ulazi u treću godinu rata, pomoć saveznika postepeno "presuši", a ruska vojna mašinerija napreduje.

"Borili smo se za to. 730 dana. I pobedićemo... i to će biti najbolji dan u našim životima", rekao je Zelenski u govoru na vojnom aerodromu Gostomel u blizini Kijeva, na mestu ključne bitke sa Rusijom u prvim danima invazije koja je počela 24. februara 2022.

"Predsednik Rusije Vladimir Putin mora da izgubi apsolutno sve, kao ovde u Gostomelu", dodao je Zelenski.

Pored njega stajali su predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, italijanski premijer Đorđa Meloni, kanadski premijer Džastin Trudo i belgijski premijer Aleksandar de Kru, koji su doputovali u Ukrajinu povodom druge godišnjice invazija na tu zemlju.

U popodnevnim satima Meloni bi trebalo da predsedava virtuelnim sastankom zemalja članica G7 o Ukrajini iz Katedrale Svete Sofije u centru Kijeva. Biće prisutan i predsednik Zelenski, a razgovaraće se i o novim sankcijama Moskvi.

Glavnokomandujući ukrajinske vojske Oleksandr Sirski rekao je da je, uprkos teškoćama, "uveren da je ukrajinska pobeda u jedinstvu".

"Svetlost uvek pobeđuje tamu!", napisao je on na Telegramu. U međuvremenu, ruska vojska sve više osvaja na istoku zemlje u blizini Marijinke, oblasti koju Kijev sada naziva "vrućom tačkom".

Tokom posete ruskih trupa Ukrajini, ruski ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je da je "prednost na ruskoj strani".

Ovo je u subotu objavljeno u saopštenju ruske vojske u kojem se takođe navodi da ruske snage nastavljaju ofanzivu nakon što su zauzele Avdejevku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: